IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бюджетен дефицит за септември се оказа по-голям от очакваното

Това оставя на финансовия министър Филип Хамънд малко пространство за маневри за "рестартиране" на фискалната политика

14:25 | 21.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Публичните финанси на Великобритания се оказаха с много по-голям дефицит от очакваното през септември, което оставя на финансовия министър Филип Хамънд малко пространство за маневри, докато подготвя „рестартиране“ на фискалната политика, съобщава Ройтерс.

Бюджетният дефицит на Великобритания – без да се смятат държавните банки, е бил в размер на 10,6 млрд. паунда миналия месец, което е с 14,5% повече спрямо същия период за миналата година, съобщи Националната статистическа служба в петък.

Дефицитът се оказа над всички прогнози на икономистите в анкетата на Ройтерс, чиято медианна оценка бе за дефицит от 8,5 млрд. паунда. Това може да ограничи способността на Хамънд да омекоти удара от вота през юни за излизане от Европейския съюз чрез по-високи разходи или намаляване на данъците.

Бюджетният дефицит на Великобритания е един от най-високите сред развитите страни.

Бюджетният дефицит през първите шест месеца на фискалната година се е понижил само с 5% до 45,5 млрд. паунда спрямо същия период на миналата година. Данните обаче се доближават до прогнозата за 55,5 млрд. паунда за данъчната 2016-17 година като цяло.

Националната статистическа служба в петък съобщи още, че постъпленията от корпоративния данък и данъка върху имотните сделки са се понижили през септември на годишна база, а растежът на постъпленията от данък добавена стойност е по-бавен спрямо по-рано през годината.

Това е първото понижение на приходите от корпоративния данък за деветия месец от септември 2009 г., каза статистическата служба, добавяйки, че не може да представи причина за спада.

Растежът от постъпленията от ДДС за септември е най-бавният от 2012 г.

Хамънд каза, че ще намали бюджетния дефицит по-бавно, отколкото възнамеряваше предшественика му Джордж Озбърн, за да помогне на икономиката да се справи с удара от вота около Brexit.

Бавното подобряване на публичните финанси от началото на годината досега обаче, в комбинация с очакваното забавяне на икономиката следващата година, което ще удари данъчните приходи, ще ограничи пространството за действия на Хамънд, докато той се подготвя за есенното си изявление (едно от двете годишни изявления на финансовото министерство пред парламента – бел. ред.).

Той заяви, че допълнителните разходи за инфраструктурни проекти вероятно ще бъдат скромни, разочаровайки икономистите, които твърдят, че той може да бъде по-смел при толкова ниски държавни разходи за заеми.

Бюджетният дефицит на Великобритания бе на ниво от 4,0% от брутния вътрешен продукт през последната финансова година спрямо над 10% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Британската сгрешена парична система е водещ причинител за техни сегашни актуални злини. Ако не се допускаше тази управленска грешка Великобритания нямаше да има сегашен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още