IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще приеме 1 600 бежанци по новата схема за преразпределение

Страната ни ще получи 12,6 млн. евро от европейския бюджет, половината от тях в аванс, като за издръжката на бежанците се предвиждат по 6 хил. евро на човек

14:03 | 09.09.15 г. 57
България ще приеме 1 600 бежанци по новата схема за преразпределение

България ще трябва да приеме още 1 600 бежанци към вече договорените през юли 500 според новата схема за преразпределение, предложена от Европейската комисия. Това ще бъдат граждани на Сирия, Еритрея и Ирак, които вече са регистрирани в Унгария, Гърция и Италия.

Най-много бежанци у нас ще дойдат от Унгария – 720 души, следвани от тези от Гърция (672) и Италия (208).

Българската квота е част от нов опит за преразпределение на 120 хил. души от 500-те хил., които вече са пристигнали в Европа. Унгария, Гърция и Италия са приели най-много от тях и Брюксел иска да задейства механизма за солидарност, за да облекчи трите държави. Затова от тях към останалите ще бъдат прехвърлени съответно 54 000,, 50 400 и 15 600 бежанци. Общо чрез схемата ще бъдат разселени 160 хил. души от трите държави.

В замяна България ще получи общо 12,6 млн. евро от европейския бюджет, половината от тях в аванс. За издръжката на бежанците Брюксел ще ни преведе по 6 хил. евро на човек.

Еврокомисията заделя общо 780 млн. евро, за да компенсира страните, приемащи бежанци. Унгария, Гърция и Италия ще получат по 500 евро на човек, за да му купят билет и да го изпратят до новата му държава.

Принципът на разпределение е направен според броя на населението и размера на икономиката, като са взети предвид също вече приетите бежанци и нивото на безработица.

Еврокомисията е изключила от схемата Великобритания, Ирландия и Дания, които според договорите си за членство не са задължени да участват в общите решения по въпросите на миграцията, но е предвидила трансфери за Полша (9 287 души), Чехия (2 978 души) и Словакия (1 502 души), които вече обявиха, че не искат да приемат повече бежанци.

За държавите, които откажат участие или пък не пожелаят да приемат определения им брой, е предвидена финансова глоба от до 0,002% от брутния им вътрешен продукт. Парите ще бъдат разпределени към останалите участници.

Освен опасения за сигурността си и несъгласие с приемането на неограничен брой имигранти, които те тълкуват като покана за усилване на миграционния поток, трите централноевропейски държави и Унгария изтъкват като мотив за отказа си и че бежанците не искат да остават в техните страни, а се стремят към по-богатите еврочленки.

За да гарантира, че преразпределените сирийци, еритрейци и иракчани ще останат по определените им места, Европейската комисия обещава, че те ще бъдат връщани принудително, ако бъдат заловени другаде. За целта ще им бъдат снети пръстовите отпечатъци, по които ще ги идентифицират.

Бежанците ще имат право на социални помощи и подслон само в държавата, в която са заселени. В добавка Брюксел предлага на националните власти да организират подписка за бежанците, чрез които те да удостоверяват, че са на място. Само чрез такъв подпис ще им се отпускат храна, жилище, облекло и други помощи за издръжка.

Вътрешните министри от ЕС се събират в понеделник в Брюксел, за да одобрят разпределението на втория транш от бежанските квоти.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

56
rate up comment 10 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Еничарството е явление което българският народ свързва основно с турското робство, но явлението е повторение на практика в болшинството империи, с най-силно проявление в днешно време. Човек може да живее и работи в чужбина и да не се държи като ***, но ако не е достатъчно силен и позволи да си среже (му срежат) корените се превръща доброволно (доброзорно) в ***. Въпрос на сили и избор (доколкото ги има, разбира се). И в единия и в другия случай, има карма и човек каквото прави винаги се връща при него или при тези след него. Между другото, в САЩ има натрупана много негативна карма (например, виж писмото на индианския вожд Сиатъл, но да беше само към индианците, флората и фауната там).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Борбата на САЩ с терористите: " A US-led coalition airstrike killed 11 Afghan anti-drug police officers in southern Afghanistan, the Interior Ministry said Monday. Amid conflicting reports, NATO has denied responsibility..."Published time: 8 Sep, 2015 05:41
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 6
delcoSmoka
преди 8 години
Ох Мави изплю камъчето мили ! Значи болката ти като на типичен комунист е че ДЕЦАТА ТЕ ПРЕДАДОХА ха ха ха Интересно що не ходят да работят в МОСКВА ? ! ?Аз за педарслъка и ЕВРЕЙСКАТА свинщина .....аз никога НЯМА ДА СПОРЯ С ТЕБЕ БЕ *** ! И аз като тебе и МИЛИОНИ в Америка не го понасяме и ще се борим срещу !!!Хайде сполайти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 15 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Ми да - порокът е повсеместен, но в Америка е държавна политика! Няма нищо християнско в това да въоръжаваш, обучаваш и насъскваш армия от ислямистки ***, които да пуснеш да изколят шепата християни, опазили се и оцеляли 15 века в море от мюсулмани, а държавният глава, който ги е пазил и лично покровителствал, да го набедиш за престъпник!Или да пишеш по бомбите с уран "Честит Великден", преди да ги пуснеш върху християнски манастир в Сърбия - даваха го по CNN, помня го като днес - да не ми заподскачаш!Изобщо, за американското християнство много може да се пише! Разбира се, неговите корени тръгват от Лондон и Амстердам - също много чисти домове на истинското християнство! Хаха...! В неговото еврейско превъплъщение...! хаха!Иначе "In Gog They Trust!" - ако верваш какво пише на банкнотите им, ама в кой Бог? Ако се съди по символиката около надписа, едва ли е в Христос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
С два частни примера ли вадиш изводи ? Или това, че на передастляците се дават някакви права ли е основния проблем на обществото и застрашава християнските ценности? При все, че сигурно 30-40 от свещениците във всяка църква - католическа, православна (вкл. руската), протестантска са *** ??? И мен не ми харесва това с гей браковете и предпочитам да го няма и не го считам за особено нормално, но не мисля че това е основния проблем на обществото и основната заплаха за християнските ценности..Пусита ги осъдиха, не защото снимаха клип в църква, а защото подиграваха Путин. Не се прави на улав. В тубата има клипчета от далеч по големи свинщини вършени в руски църкви от свещеници, миряни и даже военни.. ама други осъдени няма ?? що така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 13 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Наливането на бежанци от арабските страни в Европа е добре планирана тактика на световните финансови мафиоти. Цели се доотслабване на Европа за по-бързото й присъединяване като териториален придатък към САЩ. Западна Европа загубва политическата и военна независимост (от САЩ) след освободителната 1945, като НАТО е гарант това да продължава. Тези бежанци са еничарите чрез които арабските страни от които идват ще бъдат по-лесно додемократизирани. Отделно, те ще гласуват винаги в полза на мафиотите от САЩ, които чрез *** си в Брюксел притискат ***-европейци-християни (да приемат необразовани мюсулмани да цоцат от социалните помощи и безплатни привилегии). Пък са и по-евтината работна ръка за да поддържат по-ниско заплащане на кореняците европейци. И т.н., и т.н., . В заключение, добре премислена тактика да доразкажат играта на поохранилия се в последните стотици години обикновен европеец (че и да го подменят, ако не заработи като американските, а защо не и далекоизточните наемни роби).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Гоше, моите деца не отидоха в Америка просто ей-така! Отидоха една по една при брат ми, който е там от 1988 г. Даже майка ми живя там две години да помага с неговите деца. Имам и други близки роднини там, затова имам и информация, и основание да я мразя тази държава! Знам как променя хората! За 2-3 години стават зомбита - говорят само за работа, данъци, лихви и ипотеки! Погледът им се променя, спират да се интересуват от света... Там има някакъв странен феномен - заживееш ли в Америка, все едно вече си над останалия свят, в някакво друго измерение! Гледам и не вервам на ушите си - ***, дето съм отгледал от ембрион, дето съм го учил да ходи, да говори и да пише, сега ми говори като на аутист, щото живея "там някъде в Европа"! И това американчета вчерашни - малката си взе паспорта тазиэпролет! Представяш ли си как гледат на либийци, иракчани, сирийци...? А ние се чудиме що с такава лекота сипят бомбите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Хааахаха... *** християнската държава! Оня ден уволниха и дадоха под съд една чиновничка, щото отказала да регистрира двама педерастляка за семейство! Женицата била християнка и рекла, че не може това да стане!Когато онези пачаври от Пуси незнамквоси се изсраха в една масковска църква цела Америка им ръкоплещи, а после ви на умрело, че ги ошамариха съвсем законно...Делчо-Дани, *** недоправен! Едната ми дъщеря преди две години имаше разговор с административния мениджър на болницата, в която работи като лекар, че като преглеждала болни, от врата и се показвало кръстчето - не било желателно да се демонстрира религиозна принадлежност! Имало оплакване от пациент! Бе що се занимавам с .... ?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Защото Америка не е населена и управлявана от марсианци, а именно от хора избягали / преселили се / изгонени от територията между Москва, Берлин, Париж и Лондон...за да търсят по добър живот и ново начало от още по гнилата и от сега ситуация в Европа, тогава..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 6
delcoSmoka
преди 8 години
Мави *** СМЕШЕН си бе мили !В Америка събота и неделя хората са на църква! И не само да слушат проповеди. Църквата за много от тях е ОБЩНОСТ която си помага и подкрепя човешки каузи по цял свят !!!Май за Америка само от филмите на ЧИФУТСКТАТА ПРОГРЕСИВНА ПРОПАГАНДА знаеш мили !!! Жал ми е за тебе.А за Путин глупостите дето си надращил ... смех ! Цената на петрола накара Путин да си поверва че без него НЕ МОЖЕ на масата. Ииииии показаха му червен картон ! А за руският народ дето тежко му понасяли Американските ценности НАПИКАХ СЕ ! Само да попитам за кои точно става на въпрос !МОЖЕ БИ ЗА ПРАВОТО ДАКАЖЕШ КАКВОТО МИСЛИШ !ИЛИ ДА ИМАШ ОРЪЖИЕ С КОЕТО ДА СЕ ЗАЩИТИШ !ИЛИ ПЕАВО ДА ТЕ СЪДИ СЪСТАВ ОТ ХОРА КАТО ТЕБЕ бе корумпиран БГ съдия ! Вземи се гръмни червен тиквар !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още