IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank се подготвя за увеличение на капитала

Проучва се и възможността за продажбата на миноритарен дял в Deutsche Asset Management чрез процес на IPO

09:47 | 04.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян. Снимка: Ройтерс

Най-голямата германска банка Deutsche Bank предприема предварителни стъпки за увели11ение на капитала в размер на около 8 млрд. евро, както и допълнителни стратегически мерки. Както обяви банката, към тях спадат оставането на Postbank в рамките на концерна (по-рано се предвиждаше нейната продажба, б. ред.) и интеграцията с германския частен и корпоративен бизнес.  

Освен това мениджърите на банката преглеждат и възможността за продажбата на миноритарен дял в Deutsche Asset Management чрез процес на първично публично предлагане (IPO). Стъпките обаче ще бъдат предприемани в зависимост от пазарните условия и одобрението на Изпълнителния и на Надзорния съвет, пояснява банката. Досега обаче все още не са предприети никакви решения, се казва в изявлението на компанията.

Преди това Ройтерс съобщи, позовавайки се на „запознат с плановете източник", че инвеститори и служители на банката ще получат до началото на април яснота за това с какъв бизнес модел най-голямата германска банка възнамерява да влезе в бъдещето. При това и темата за увеличение на капитала вече не била „тема табу“. „Ако се пристъпи към увеличение на капитала, то то ще бъде в по-голям обем“, цитира Ройтерс вътрешен източник.

Следващото редовно заседание на Надзорния съвет е насрочено за 16 и 17 март. Окончателното решение за стратегията не се очаква до края на март. Според агенция Bloomberg Deutsche Bank проучва и опциите за това как да засили своята капиталова база и вече не изключва възможността за увеличение на капитала.  

Акциите на Deutsche Bank реагираха негативно на новините. Книжата се понижиха още преди официалното публикуване на съобщението и дори отчетоха временен спад с 3,6 на сто. В крайна сметка понижението за деня в петък бе от 1,29 на сто до 19,14 евро за акция (19,39 евро за акция в четвъртък). От рекордно ниската си стойност в размер на 9,90 евро през септември книжата отчетоха стабилно възстановяване, което би позволило на банката по-лесно да набере пари на капиталовите пазари. Най-големият акционер Катар сигнализира вече и подкрепата си за подобен план. Помощ може да окаже и наскоро влезлият в банката китайски инвеститор HNA.

Но дори и те искат преди това да видят стратегическо разписание на мерките, преди да вкарат нови инвестиции в нерентабилната засега банка, която продължава да страда заради многобройните проблеми от миналото. Последната голяма капиталова мярка се случи преди по-малко от три години - тогава банката натрупа 8,5 милиарда евро. Само новият основен акционер Катар допринесе с повече от 2,2 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още