IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ повиши леко прогнозите си за инфлацията и ръста на БВП в еврозоната

За пореден път Марио Драги заяви, че мерките на регулатора работят и са адекватни

17:55 | 02.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка повиши леко прогнозите си за инфлацията и ръста на БВП в еврозоната през 2016 г. На днешното заседание регулаторът очавано не промени нито лихвените проценти, нито мащабната си програма за стимули.

На последвалата пресконференция президентът Марио Драги обяви леко повишените в прогнозите за инфлацията тази година: от 0,1% при предишното заседание през март до 0,2% днес. Очакванията за следващите две години - 2017 и 2018 г. са за ръст на потребителските цени от съответно 1,3% и 1,6%.

Регулаторът очаква през идните няколко месеца нивата на инфлацията да останат много ниски и дори отрицателни, а през второто полугодие да се увеличат. 

Повишението на прогнозите за инфлацията за тази година до голяма степен се очакваше и може да се обясни с технически фактори, а именно поскъпването на петрола, който от достигнатите рекордно ниски нива през февруари се повиши с около 80-90%. 

Що се отнася до ръста на БВП, банката очаква той да е 1,6% тази година, а не 1,4%, каквато беше предишната прогноза. Все пак второто тримесечие по всяка вероятност ще бъде по-слабо от първото.

Очакванията за растежа на икономиката през следващите две години също остават без промяна: 1,7% през 2017 и 2018 г.

Растежът в еврозоната е подкрепен от вътрешното търсене, а компонент, който натежава, е износът. Рисковете пред икономиката на еврозоната остават слабите перспективи пред развиващите се пазари, референдумът във Великобритания на 23 юни и някои геополитически проблеми.

За пореден път Марио Драги призова държавите членки на валутния съюз да проведат и ускорят структурните реформи, тъй като с тяхна помощ паричната политика много по-бързо би постигнала целта си за 2% инфлация. По думите на президента на институцията вече въведените мерки работят, като предоставят евтини кредити на банките и насърчават кредитирането в реалната икономика.

Той призна, че всяка държава има свой дневен ред и свои приоритети при реформите, но като цяло Драги отбеляза, че те трябва да са насочени към повишение на производителността на труда, подобрение на бизнес климата, на публичната инфраструктура, трябва да стимулират инвестициите и създаването на работни места.

Драги ниските лихвени проценти са симптом на слаба икономика и са правилна мярка за справяне с актуалните проблеми пред еврозоната. "За да бъдат високи утре, те трябва да бъдат ниски днес", каза президентът на ЕЦБ. По думите му няма доказателства за изтегляне на депозити от банковата система заради ниските лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още