IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът Тръмп? Швеция си задава въпроси за политиката на интеграция

Премиерът Стефан Льовен призна, че имиграцията е едновременно възможност и предизвикателство

16:00 | 23.02.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Полемичните изявления на Доналд Тръмп, свързващи имиграцията с престъпността в Швеция, неволно съживиха дебата в скандинавската страна за успехите и провалите в политиката на интеграция, пишат в свой анализ Илгин Карлидаг и Гаел Браншро от Франс прес.

Два дни след съботното изказване на американския президент във Флорида размириците в северен квартал на Стокхолм, където живеят предимно имигранти, разбиха на парчета аргументите, използвани срещу думите на Тръмп.
"В крайна сметка Тръмп се оказа прав за Швеция! В предградие на Стокхолм избухнаха размирици", написа в Туитър републиканката и политическа анализаторка Ан Култър.

В понеделник вечерта десетки младежи се нахвърлиха срещу полицаите, дошли да арестуват наркотрафикант, подпалиха коли и разграбиха търговски обекти. Един полицай стреля с боен патрон, за да се защити, каза за АФП Ларс Бюстрьом, говорител на столичната полиция.

Кадрите обиколиха света, обърквайки реакцията на шведските власти на изказването на Тръмп и на излъчването на репортаж по телевизия "Фокс нюз" за несигурността в Швеция, от който американският президент почерпи вдъхновение за думите си.

Според Тове Ливендал, авторка на уводните статии във в. "Свенска дагбладет", действително има "капка истина в казаното от Тръмп". "Независимо дали ни харесва, или не, това е повод да се запитаме дали начинът, по който гледа на нас светът, съвпада с този, по който гледаме сами на себе си", написа тя вчера.

Противници на Тръмп изтъкват, че в Швеция не е имало атентат от 2010 г. и че тя не е отчела нарастване на престъпността откакто прие на своя територия 244 хил. мигранти през 2014 и 2015 г. - рекорд в Европа на глава от населението - и че остава като цяло сред най-сигурните страни в света. Също така и една от най-богатите.

Въпреки че Швеция не е пощадена от трудностите на интеграцията, тя далеч не познава напреженията между общностите, неравенствата, бедността и насилието, каквито изпитват САЩ, подчертават те.

Други обаче изтъкват статистиките за престъпността, според които голям дял от криминалните деяния са дело на лица от чуждестранен произход, слабата им активност на трудовия пазар, урежданията на сметки, близо 300-те младежи, заминали на джихад в Сирия и Ирак, изолираността на определени религиозни групи, предполагаемото съществуване на зони, в които цари беззаконие. . .

Възможности и предизвикателства

Попитан за изявленията на стопанина на Белия дом, премиерът социалдемократ Стефан Льовен призна, че имиграцията за Швеция е едновременно възможност и предизвикателство. Неговата предпазливост изразява според някои необходимостта от укротяване на страстите, а според други граничи с престъпна наивност.

Жителите на Ринкебю представят също толкова контрастна действителност.

Шайма Хакам, 28-годишна търговка с родители мароканци, е родена и отраснала в този непривилегирован, но пълен със зеленина квартал. Там има модерна гимназия, посещавана всяка година от Нобелови лауреати.

Тази счетоводителка по образование е решила да остане да живее в Ринкебю. Приятелите й от детството са "агенти на недвижими имоти, журналисти и адвокати. Имам и приятели престъпници, които са в затвора. Всички израснахме заедно", обяснява тя пред АФП.

Бенджамин Дуса, местен политик консерватор от турски произход, написа критична статия във вестник, в която говори за "един бунт на месец, една подпалена кола на ден и най-високия процент убийства с огнестрелно оръжие на национално ниво" на глава от населението.

Във всеки случай американският президент не е прав да поставя клеймо на населението заради етническия или религиозния му произход, смятат социолозите Сузан Урбан и Оскар Аденфелт.

Ключът към интеграцията е социален и минава през "достъп до социалната държава, социални услуги, заетост, качествено образование, възможност имигрантите да живеят редом с местните и да могат да оказват влияние върху тукашния живот", твърдят те в статия във в. Dagens nyheter.

Историкът Карл Марклунд отбелязва в същия вестник, че Швеция е "модел за американските либерали и прогресистите в чужбина", но в същото време е и "предпочитана мишена на крайнодесните сили" в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Това е най-безумното обяснение на проблема с миграцията в Европа, което съм чувал!!. Дрън-дрън !! Социални били, та решили да "разпурнат" вакханалията като поканят пешерняци...Ами що не поканиха българи?! Ние ще им демонтираме социалната държава за има -нема 2 месеца..Не е там причината, байно. Заливането на Европа с кафеви е целенасочена политика, която има за цел да унищожи бялато,хрстиянско и непедддерастко население на континента. Въпросните са работливи,умни и трудно манипулируеми.Такива не са нужни - нужни са прости,нискочели индивиди, които мислят само за секс. Когато Европа се превърне в Сомалия, Новият Световен Ред ще е победил. Това е. Затова се напада Русия, защото е бяла, норамлна и на всичко отгоре - пълна с природни богатства.И нямаш обяснение защо това положение с мигрантите е толкова зле само и единствено в Швеция. Норвегия и Дания далеч не са толкова изперкали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Представи си реалната картина - дерат хората със зверски данъци за да преразпределят, хората плащат и тези пари се трупат уж и в момента в който трябва да им се плаща с "натрупаното" хоп ще трябва да не плащаме защото диваците ще дойдат да се възползват. Ето затова ги напускаха и поканиха дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Не си мисли че никой не се е сетил какво ще стане като ги пуснат в страната, напротив това ще бъде повод за разпускането на социалната държава. За да не излезе наяве истината че такава държава е невъзможна и са консумирали това което следващото ппоколение трябва да създаде - те вече са го изяли. Но няма да се каже истината за социалките а ще излезе че трябва да ги спрат за да се оттърват от прииждащи използвачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Не си мисли че никой не се е сетил какво ще стане като ги пуснат в страната, напротив това ще бъде повод за разпускането на социалната държава. За да не излезе наяве истината че такава държава е невъзможна и са консумирали това което следващото ппоколение трябва да създаде - те вече са го изяли. Но няма да се каже истината за социалките а ще излезе че трябва да ги спрат за да се оттърват от прииждащи използвачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Статията е неверна и манипулативна. Работя с шведи, датчани и норвежци. В Швеция е истински ад! Никой не смее да гъкне, имигрантите си правят каквото си искат, полицията бездейства. Самите шведи са маллоумни - те смятат, че с *** лозунги за мир, разбирателство и търпимост ще разтопят сърцата на мюззлитата. Престъпността се е увеличила над 2000 пъти - гражби и изнасилвания стават непрекъснато, а медиите мълчат. Ако излезне новина - тя е политкоректна - не се споменава нито дума за националност или религия на извършителите. Миналия месец светът беше потресен от излъченото на живо видео в нета от изнасилването на шведско момиче от два афганистански примата. Прибраха ги, но съдбата им е почти ясна - ще има скалъпен процес и ако не оправдателна, то поне мека присъда.В Швеция до 2-3 години ще има гражданска война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Наистина ли тези хора не виждат, че това е проблем, който ескалира и ще продължава да ескалира с увеличаването броя на бежанците? Ама какво ли им се учудвам - то това си е стил на работа при тях. С гръцката дългова криза се постъпва точно по същия начин - правят се, че проблемът не съществува, докато той се задълбочава с всеки изминал ден. Нямам думи за такава стратегия. А после се чудят защо тези, които те наричат популисти набирали скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
Kosto
преди 7 години
А-а-а-а разбрахте ли вече какво пуши Тръмп, че беше много весело? Пури за ясновидци пуши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Заради 5 човека, които са успели да се интегрират, игнорират проблема с останалите 200 000 души. Това е доста екстравагантен подход. В думите на Тръмп имало "капка" истина. Да бяха казали "капчица", щеше да е по-ординерно предвид словесния размах на същата тази екстравагантност. Сякаш теренът на случващото се е някакъв моден подиум. Проблемът с тази емигранстка вакханалия бива наричан "предизвикателство". Предизвикателство е, ако Адел ме хване за микрофона, за да ме поздрави за рождения ден. Но, онова другото си е чист цивилизационен метеж и обругаване на представата, че мигрантите ще бъдат приучени да леят шведска стомана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Премиерът Стефан Льовен призна, че имиграцията е едновременно възможност и предизвикателствоВъзможност да разнообразят малко генофонда. Все пак официални данни как върви опитът изглежда, че няма да бъдат споделени с публиката.http://dailycaller.com/2017/01/18/sweden-refuses-to-find-statistics-on-immigrant-crime/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
dzk
преди 7 години
В крайна сметка нищо не разбрах от статията. С няколко полудуми казват че е имало нещо в Швеция, и после следва мишмаш от някакви мнения и факти които общо взето ми останаха като опит за мъгла в съзнанието на четящия.Само мога да кажа че статията е образец на политкоректност - много думи, никаква позиция, липса на виновни и обидени и кратък намек за "крайнодесните сили в света".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още