IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обяви за незаконен прогресивен данък върху тютюневите изделия в Унгария

Вредният ефект от тютюнопушенето не расте пропорционално на приходите на търговците и производителите, отбелязват от Брюксел

16:50 | 04.07.16 г.
ЕК обяви за незаконен прогресивен данък върху тютюневите изделия в Унгария

Прогресивният данък, който Унгария налага за производителите, вносителите и търговците на тютюневи изделия от началото на 2015 година, противоречи на правилата на ЕС, става ясно от съобщение на Европейската комисия.

Брюксел започна проверка по казуса още в средата на миналата година.

Будапеща наложи данък върху приходите на тютюневи компании, свързан с нуждата от допълнително финансиране на здравната система. Компаниите с приходи до 30 млрд. форинта (около 95 млн. евро) заплащат 0,2% от приходите си.

Големите компании обаче плащат повече - например за компании с приходи над 60 млрд. форинта, или над 190 млн. евро) ставката вече расте до 4,5%, посочват от ЕК.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер разглежда това като нарушение. Брюксел не възразява върху налагането на допълнителен налог за компаниите, приходите от който ще се използват в подкрепа на здравната система. Но от ЕК настояват, че този данък поставя големите компании в неизгодно положение спрямо по-малките и така се нарушава конкуренцията на пазара.

От Комисията са категорични - унгарските власти не могат да дадат доказателства, че ефектът върху здравето расте пропорционално на приходите на компаниите, които продават или произвеждат тютюневите изделия. По тази причина и Брюксел обявява прогресивният данък в този случай за практика, която нарушава пазарните принципи.

От ЕК напомнят, че страните в общността имат свободата сами да определят данъците, с които облагат компаниите и гражданите си. В същото време обаче те не трябва да нарушават европейските правила, да не дават предимство на отделни участници на пазара и да ограничават единния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още