IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС инвестира 22 млн. евро за взаимодействие между транспорта и енергетиката

Ще бъдат подкрепени седем проекта за декарбонизация по Механизма свързана Европа

17:26 | 24.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Седем проекта за взаимодействие между транспорта и енергетиката ще получат финансиране от 22,1 млн. евро по  Механизма "Свързана Европа", съобщи Европейската комисия.

Днес страните членки са одобрили предложението на Комисията за инвестицията.

Европейският транспорт все още зависи от петрола за 94% от енергийните си нужди, заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булк.

Тя поясни, че проектите трябва да ускорят внедряването на алтернативни енергийни източници, като специален фокус се поставя върху електрификацията и мултимодалния транспорт.

Четири от селектираните предложения се отнасят към транспортните приоритети „морски магистрали“, „морски пристанища“ и „мултимодален транспорт“ с акцент върху газовия сектор (финансиране от 8,8 млн. евро).

Два проекта са в сектора на електроенергията, насочени към пътищата и мултимодалния транспорт  (12,3 млн. евро), едно е за интелигентни мрежи в железопътните превози (1 млн. евро).

Сред дейностите, които ще получат финансиране, са например развитие на проект за втечнен природен газ в Кипър, проучване за създаването на морска магистрала между малко съоръжение за втечнен природен газ в Зеебруге (Белгия) и съоръжение за зареждане на кораби в Гьотеборг (Швеция), трансграничен жп проект на Хърватия и Словения и др. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още