IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще може да връща на Турция нелегални имигранти след 2 години

Отпадането на визите за турски граждани ще е поетапно и ще започне от бизнес пътуванията, казват от ЕК

21:58 | 20.10.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турция ще започне да приема нелегални имигранти от ЕС чак от октомври 2017 г., призна днес Европейската комисия. Това е записано в споразумението за реадмисия, подписано между Брюксел и Анкара в края на 2013 г. Според него клаузата за приемане обратно на нелегални имигранти, влезли в ЕС от Турция, влиза в сила от 1 октомври 2017 г.

В момента от споразумението за реадмисия на ЕС с Турция действат само частите, които засягат нелегалното пребиваване на турски граждани в Европа и на европейски в Турция.

„Точно затова сме записали в плана за сътрудничество в Турция по бежанците, че трябва да се изпълняват двустранните споразумения за реадмисия с България и с Гърция“, заяви днес говорителка на Европейската комисия.

България обаче няма такъв договор и от години иска помощ от Брюксел да убеди Турция да го подпише.

Гърция, която има подобна договореност, е успяла да върне само 6-ма граждани на трети страни през тази година, съобщават чужди медии.

„Няма да има отпадане на визите, без да се изпълнява изцяло споразумението за реадмисия“, увери още говорителката.

Тя подчерта, че отпадането на визите за турски граждани ще е поетапно и ще започне от бизнес пътуванията, „за да се изгради доверие в системата“, преди да бъдат обхванати редовите пътуващи.

Европейската комисия изпрати от днес нов екип високопоставени чиновници, които да преговарят с Анкара по детайлите от споразумението за сътрудничество за бежанците, което беше одобрено от европейските лидери миналия четвъртък. То предвижда финансова помощ за Турция и намиращите се на нейна територия 2,2 млн. сирийски бежанци срещу преустановяването на потока от имигранти към Европа.

В навечерието на насрочените за 1 ноември извънредни избори в Турция Европейската комисия отлага публикуването на годишните доклади за напредъка на страните кандидатки за членство в ЕС, които обикновено се обнародват в средата на октомври. Председателят Жан-Клод Юнкер ще определи датата, на която ще бъдат обявени докладите, съобщи негова говорителка.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 8 години
straho, колко ли еднооки има сред цялото сляпо войнство, да видят това, за което си писал? По мое мнение - твърде малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
В Украйна хората са по- образовани и стойностни от тези идващи от арабския свят. Определено биха допренесли в която и да е област на евро-стопанството. Имат истински /а не като в арабския свят/ учени,инженери, лекари и каквото се сетиш. Проблема е, че гражданите на Украйна избират Русия. Към Русия бягат. Сравнително малко украинци напират към Европа, а и самите европейци им създават доста пречки, за разлика от гостоприемството което показват към пришълците от Близкия изток. Парадокс. Но отношението и към нас не е по различно от това към украинците. И за нас и за румънците и за сърбите ....има повече пречки да се придвижваме из Европа от колкото имат мюсюлманските пришълци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 8 години
адмирации.....!!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Важното е на Путин и Русия да им е зле! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Защото точно това очаква ЕС, и нас, в първите месеци след падане на визите за Турция, и в първите седмици след присъединяването им към ЕС, обещано от Меркел вчера. ИДИЛ ще дойде в България, в ЕС. Но вече не като бежанци, а като съвсем законни граждани, с право на работа, заселване, и всичко останало, за което се сетите. И това ще е само началото. Това ни чака. Меркел всъщност се съгласи точно на това.Именно затова Сара Вагенкнехт на 15.10.2015 в германския Бундестаг каза: Страх ме е за бъдещето на Германия!. Източник: на руски, оригинал на немски, и пак оригинал, видео, във Фейсбук.Идваме до втория голям въпрос:2. Кой има интерес от всичко това? Защо се прави? Каква е целта? ....... ....... Останалото можете да прочетете ползвайки линка в първия пост. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Фантастика?Спомнихте ли си двете цифри: 80-100,000 ИДИЛ, и около 1 млн мигранти, които накараха Меркел да клекне?А сега си представете - как тези 25-35 млн кюрди, лази, турци, юруци, и други подобно източно-анадолски племена, аги, с техните разбирания и порядки от 12-13 век нахлуят в количество милиони, десетки милиони! Като законни турско-европейски граждани, разбира се. И то за месеци, без някой да може да ги спре военно, административно, гранично, институционално, или по какъвто и да е друг начин? Представете си, че през източната граница на ЕС - Източен Анадол, тези араби, пущуни, хазари, от Афганистан и Пакистан ще нахлуват в ЕС още по-безпроблемно, евтино, и организирано?Представихте ли си? Ако не сте, напънете си още малко въображението. Просто умножете по 10-15-20 това, което в момента премина през нас, и нахлу в ЕС за последните 3-6 месеца. Защото точно това очаква ЕС, и нас, в първите месеци след падане на визите за Турция, и в първите седмици след присъединяването им ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
.....да станат 60-70% от този ЕСЧиста математика, вижте трендовете във всички демографски статистики в Интернет, може даже и в Уикипедията, или в специализираните източници. Въпрос на още 50-70 години е европейците като християни, култура, и даже като раса да бъдат заличени напълно. Физически, имам предвид. Изклани, изтласкани, прокудени, конвертирани в див салафи-уахаби ислям.Фантастика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
https://***.facebook.com/notes/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F/937891836248643"Какво ще дойде от Турция, след падането на визите за турски граждани, и след приемането на Турция в ЕС?Малко цифри. ЕС е около 500 млн. От които над 20% в момента са именно черно-кафяви мюсюлмани. Тоест, около 100 млн, вкл. смесените бракове. Смесени-смесени, но децата от тези смески са винаги и само от не-европейската култура.Към тези 500 млн се добавят на днешен ден 80 млн турци. Но истинската сметка е, че от 580 млн 180 млн ще са черно-кафяви мюсюлмани, плюс турците. Предвид раждаемостта в тези не-европейски общества, и счупения рефлекс за размножаване у старите европейци, е въпрос само на 15-20 години черно-*** мюсюлмани плюс турските граждани да станат 60-70% от този ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
белот
преди 8 години
Какъв кеф , а МЗе...празнувай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
MZ/X
преди 8 години
Турция намери най-добрият път към ЕС :) Страхът от бежанците ще вкара 80 милиона турски мюсюлмани в ЕС :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още