IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия ще помага на регионите с два пилотни проекта

Поканите към регионите в индустриален преход ще бъдат публикувани през есента

22:46 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия ще помага на регионите с два пилотни проекта – индивидуална подкрепа от експерти на Комисията и междурегионални партньорства за иновации, подпомагани с евросредства.

Целта е регионите да създадат устойчива икономика в епохата на глобализация, става ясно от съобщение на комисията.

Глобализацията донесе огромни ползи за по-слабо развитите икономики в света и много възможности за европейците, но, докато ползите са за всички, то разходите често се понасят неравномерно, се казва в днешното съобщение.

За да се изправи пред предизвикателството, което представлява модернизирането на икономиката, Европа трябва да осигури възможности за регионите си и да им помогне да създават стойност. Това означава да бъдат отворени за иновациите, цифровизацията, намаляването на въглеродните емисии и развиването на личностните умения. 

Днес Комисията предлага нов набор от действия, с които има за цел да подпомогне допълнително европейските региони да инвестират в нишите, в които те са конкурентоспособни (т. нар. „интелигентна специализация“).

„Навлезли сме в „глокалната“ епоха, по думите на председателя Юнкер, в която въздействието на глобалните предизвикателства се усеща първо на местно равнище. Нашите икономики са в процес на дълбоки промени и този процес е необратим. Но можем да помогнем на нашите региони да се сдобият с правилните инструменти за стабилен и траен растеж — интелигентната специализация се състои именно в това“, пояснява комисарят по регионалната политика Корина Крецу.

Подходът за интелигентна специализация е въведен през 2014 г.

Комисията възнамерява да доразвие този опит с два пилотни проекта:

Индивидуална подкрепа, съобразена със специфичните предизвикателства в райони, изправени пред индустриален преход: по тяхно искане, някои региони могат да работят в партньорство с експерти на Комисията с цел укрепване на техния капацитет за иновации, премахване на пречките пред инвестициите, предоставяне на гражданите на умения и подготовка за индустриалните и обществените промени, въз основа на техните стратегии за интелигентна специализация.

Междурегионални партньорства за иновации, подпомагани със средства на ЕС. Този пилотен проект е вдъхновен от успеха на инициативата „Авангард за нов растеж“.  Той има за цел да набележи и разработи подходящи за банково финансиране междурегионални проекти, които да изградят европейски вериги за създаване на стойност в приоритетни сектори като големите информационни масиви, биоикономиката, ефективността на ресурсите, свързаната мобилност или усъвършенстваните технологии за производство.

Поканите за заявяване на интерес за пилотното действие, свързано с регионите в индустриален преход, ще бъдат публикувани през есента на тази година. Междурегионалните партньорства ще бъдат сформирани през 2017 г. и ще се реализират през цялата 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още