IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха колеблива сесия

Инвеститорите са в очакване на протокола от последното заседание на Фед и продължават да следят гръцката криза

19:37 | 17.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейските акции приключиха колеблива сесия

Европейските акции приключиха колеблива сесия. Регионалният Stoxx Europe 600 нарасна с 0,3% до 387 пункта, като се възстанови от спада, който по-рано достигаше 0,6 на сто. Същевременно и обемите акции в състава на индекса бяха с 30 на сто по-ниски  спрямо средното за последните 30 дни, съобщава Bloomberg.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,41% до 10 940 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с минималните 0,01% до 6 550 пункта, а във Франция CAC 40 добави 0,58% до 4 985 пункта.

Сесията стартира със силни ръстове, особено при акциите на автомобилните производители. Stoxx Europe 600 отбеляза повишение от 1,1% в началото на сесията, но след публикуването на по-слабите от очакваното данни за производството в региона на Ню Йорк в САЩ инвеститорите възобновиха опасенията дали американската икономика е достатъчно силна, за да подкрепи глобалното възстановяване.

Пазарните участници очакват с нетърпение протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, за да разберат повече какво са коментирали централните банкери за основната лихва. Очакванията са Фед още тази година да увеличи поне минимално лихвените нива. Повече въпросителни за поведението на американската централна банка обаче внесоха решението на Пекин за девалвация на юана от миналата седмица и спада на цените на петрола.

През миналата седмица точно заради операциите на китайската централна банка регионалният индекс Stoxx Europe 600 изтри почти 3 на сто, тъй като се засилиха опасенията за удар върху износителите. JPMorgan Chase & Co. обаче прогнозира, че Фед ще увеличи основната лихва скоро след отслабването на юана.

Гръцката криза също продължава да вълнува инвеститорите. Днес канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази увереността си, че Международният валутен фонд (МВФ) ще се включи в спасителната програма за страната, въпреки искането на фонда за “подстригване” на гръцкия дълг, за което европейските кредитори не са съгласни.

Меркел също така призова Бундестага да приеме програмата, която гръцкият парламент одобри в края на миналата седмица.

От компаниите днес акциите на Alstom SA се отличиха със скок от 7,1% - най-силният в състава на регионалния индекс, след като се появиха съобщения, че Европейската комисия (ЕК) вероятно ще одобри сливането с General Electric Co.

Пазарната оценка на Credit Agricole SA добави 2,4%, след като HSBC Holdings Plc промени оценката си за акциите на банката на “купува”. Книжата на веригата за облекла Hennes & Mauritz AB пък поскъпнаха с 2 на сто заради по-добрите от очакваното продажби през юли.

Акциите на туристическата група TUI приключиха с ръст от близо 2 на сто, след като The Times писа, че компанията вероятно ще отдели неосновните си туристически брандове.

Пазарната капитализация на Airbus добави 1%, след като Ройтерс съобщи, че индийската бюджетна авиокомпания IndiGo купува 250 самолета от модела А320Neo – рекордна сделка за производителя на авиотехника на стойност около 26,5 млрд. долара, съобщава CNBC.

Повече за сделката на Airbus вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още