IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси посрещат с оживление триумфа на Меркел в местния вот

Петролът поскъпна с 3%, след като Русия и Саудитска Арабия се разбраха да удължат ограниченията за добив

19:33 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С ръстове приключиха водещите индекси на фондовите пазари в Европа в първата сесия за новата седмица. Оживление донесе новината за победата на партията на Ангела Меркел на регионалните избори в провинция Северен Рейн - Вестфалия. В допълнение инвеститорите приветстват и новината за споразумението, което постигнаха Русия и Саудитска Арабия за ограничаване на добива на петрол до 2018 година, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 финишира на ниво от 395,97 пункта. Спрямо последната сесия в петък индексът записва минимална разлика от едва 0,09% в посока нагоре. Германският DAX и FTSE отчетоха исторически рекорди в рамките на сесията.

На търговията оказаха влияние и по-високите цени на суровините, които помогнаха за обръщане на негативния тренд от сутрешните часове в Европа, допълва Market Watch.

В крайна сметка DAX затвори сесията с ръст от 0,29% до 12 807,04 пункта. За Френския САС 40 повишението днес е от 0,22% до 5 417,4 пункта. Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, затвори търговията на ниво от 7 454,32 пункта, или ръст от 0,26 на сто.

Едни от големите губещи днес се оказаха туристическите компании, които съобщиха разочароващи резултати за първото тримесечие. Така акциите на Tui поевтиняха с 4,7%, след като компанията съобщи за загуби от почти 252 млн. евро. Технологичните компании обаче отчетоха добър ден след глобалната кибератака в последния работен ден на миналата седмица.

Акциите на компании, продаващи защитен софтуер, тръгнаха нагоре. Inside Secure добави малко над 6% към пазарната си капитализация, а акциите й затвориха сесията с цена от 3,10 евро за брой.

На петролните пазари следят внимателно договорката между Русия и Саудитска Арабия за ограничаване на добива на петрол. Руският президент Владимир Путин коментира от Пекин, че очаква и ОПЕК да вземе решение в тази посока.

Лекият суров петрол поскъпна с 3% до 49,29 долара за барел. Към края на европейската сесия сортът Brent се търгуваше за 52,25 долара за барел, което е увеличение от почти 3 на сто.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0979 долара, след 1,0932 долара за едно евро в петък.

Цената на златото се повиши с 0,5% о 1 233,50 долара за трой унция. Това е най-високото й ниво от 3 май насам, а на търговията повлия нов ракетен опит на Северна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още