IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват 2017 година с позитивно настроение

Цената на петрола рязко падна след намесата на инвеститори с "бързи пари" на пазара

19:31 | 03.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Водещите индекси на европейските фондови пазари започват новата година с позитивни настроения. Надежда носят добрите данни за ръст на индустрията в Европа и в Китай. Инфлацията във Франция достигна най-високото си ниво от май 2014 година, подкрепена от растящите цени на енергийните суровини.

Инфлацията в Германия записва тригодишен връх.

Банковият сектор също се представи добри. Слаби ръстове имат акциите дори и на италианските банки, въпреки опасенията, че Европейската комисия може да забави продажбата на три малки банкови институции в страната, пише CNBC.

Настроение в Европа донесе предложението на Euronext да купи френската клирингова къща на LSE. Акциите на Euronext поскъпнаха с почти 7% до цена от 41,69 евро за брой.

Паневропейският Stoxx 600 се повиши с 0,7% до 365,71 пункта. Повечето сектори, част от индекса, завършиха първата сесия за годината с повишения.

Стойността на британския FTSE 100 достигна до 7 177,89 пункта, което представлява ръст от 0,49 на сто. Френският САС 40 приключи деня с повишение от 0,35% до 4 899,33 пункта.

Единственото изключение от зелената вълна на водещите европейски индекси е DAX. Индексът на Франкфуртската фондова борса записа понижение от 0,12 на сто до 11 584,24 пункта.

Цената на петрола рязко потегли надолу, но преди това достигна най-високите си нива за последните 18 месеца, посочва Market Watch. Инвеститорите очакват ОПЕК да изпълни решението си и да ограничи добива на петрол, което предизвика и високите цени, но след това настроенията рязко се промениха.

Обяснението на анализаторите за рязката промяна е "техническа", допълва изданието. Разликата между цената в края на предходната сесия в петък и началото на първата сесия за тази година е около 1 долар и инвеститорите с "бързи пари" се опитаха да запълнят разликата, коментира Тейлър Ричи, цитиран от Market Watch.

Към края на европейската сесия лекият суров петрол поевтиня с 1,5% до 52,90 долара за барел. Преди това ценната суровина се търгуваше за 55,24 долара за барел, което е най-високото ниво от лятото на 2015 година. Европейският Brent се търгуваше при 55,92 долара за барел или с 1,6% по-евтино спрямо предходната сесия. Само няколко часа по-рано този сорт прескочи цената от 58 долара за барел за първи път от юли 2015 година.

Повишаването на стойността на щатския долар на валутните пазари също оказа влияние върху търговията с петрол. По-добрите от очакваното данни за промишлеността в САЩ дадоха силна подкрепа на долара и стойността му се повиши спрямо основните валути на пазара. Едно евро се разменя за 1,036 долара след 1,0467 долара за едно евро ден по-рано.

Цената на златото се повиши с 0,8% до 1 160,30 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още