IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари прекъснаха губещата си серия

За първи път от началото на юли цената на Brent-а прескочи нивото от 50 долара за барел

19:35 | 18.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските фондови пазари прекъснаха губещата си серия

Европейските фондови пазари прекъснаха четиридневната си губеща сесия, подкрепени от силни корпоративни данни, съобщава CNBC. Подкрепа оказа и разпространената стенограма от заседанието на Федералния резерв, която показа, че членовете на институцията са разединени относно плановете за повишаване на лихвите в САЩ. 

Оживление на пазарите на Стария континент донесоха и новините за ръст на инфлацията в еврозоната през юли до 0,2% след 0,1% през юни, както и за спад на безработицата във Франция през второто тримесечие под 10% за първи път от четири години, допълва Market Watch.

Паневропейският Stoxx 600 добави 0,72% към стойността си и затвори търговията на ниво от 342,91 пункта, след като всички сектори, част от индекса, затвориха с ръстове.

Сред най-печелившите компании днес се нареди Vestas Wind, чиито акции поскъпнаха с почти 10% до 535,50 датски крони за брой. Компанията, чиято основна дейност е в сферата на възобновяемите енергийни източници, съобщи за по-добри от очакваното финансови резултати и акциите й записаха най-високата си цена за последните осем години.

Силна беше търговията и на туристическата Thomas Cook, която подписа договор с Webjet. Акциите на компанията поскъпнаха със 7,5 на сто.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, приключи сесията на ниво от 6 868,96 пункта, което е увеличение от 0,14%. Френският САС 40 добави 0,44% към стойността си и затвори търговията в четвъртък на ниво от 4 437,06 пункта.

DAX 30 се повиши с 0,62 на сто до 10 603,03 пункта.

Цената на златото се покачва с 0,4% до 1 354,70 долара за тройунция.

Суровините поскъпват рязко, подкрепени от по-слабия щатски долар. Към края на европейската сесия американският лек суров петрол се търгува за 48,03 долара за барел. Цената на Brent-а достигна до 50,65 долара за барел. Европейският сорт прескочи границата от 50 долара за барел за първи път от началото на юли.

Влияние на петролните пазари оказват и коментарите, че световните производители на петрол са готови на разговори за замразяване на добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още