IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси не намериха единна посока

Нестабилността на цените на петрола повлия на инвеститорите

19:55 | 22.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските индекси се опитаха да запишат ръст във вторник, но завършиха сесията без да намерят единна посока, след като нестабилността на цените на петрола притесни инвеститорите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 имаше леки колебания в края на търговията и завърши със спад от 0,1%. Лондонският FTSE 100 записа ръст, а френският CAC остана почти без промяна. От своя страна германският индекс DAX завърши на червено.

Във вторник сутринта европейските пазари бяха насърчени до известна степен от спада в цените на петрола. Северното полукълбо генерира пикови заявки за зимния сезон. Въпреки това всички ръстове по време на сесията бяха изтрити от опасенията за проблеми с доставките.

Брентът достигна 11-годишно дъно в понеделник, а в следборсовата търговия остана под натиск, като цената му беше 36,42 долара. От своя страна WTI възстанови загубите си и се търгуваше за 36,39 долара за барел.

Именно това възстановяване насърчи цената на акциите на петролните компании. BP и Royal Dutch Shell затвориха с 2% ръст.

Случващото се на пазарите беше повлияно и от новините от Китай, където властите заявиха, че възнамеряват да увеличат дефицита и да направят паричната политика “по-гъвкава” през следващата година.

Автомобилният сектор беше насърчен от скока в цената на петрола, както и от новините от Китай, като се има предвид, че втората по големина икономика в света е ключов пазар за много от тези компании. Въпреки това акциите записаха смесени резултати, като Porsche се представи най-добре - отбеляза скок от 2%.

В понеделник Мариано Рахой обяви, че неговата Народна партия ще преговаря за сформиране на правителство след неубедителните резултати от изборите. От своя страна представители на левицата заявиха пред CNBC, че не биха желали Рахой да остане на власт. След като в понеделник записа спад от 3,5% заради политическата несигурност, испанският индекс IBEX 35 днес приключи търговията с ръст от 0,5%.

Същевременно френският търговец на дребно Casino отбеляза 1,5% спад. Британският търговец на дребно Marks & Spencer пък се оказа на дъното на FTSE и загуби 1% от цената на акциите си. И други британски представители на ритейл индустрията бяха подложени на натиск днес, включително Tesco и Sainsbury

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още