IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси приключиха седмицата със спадове

Влошеното настроение на Wall Street, спада на цените на петрола и серията данни предизвикаха отдръпване на инвеститорите

19:35 | 13.11.15 г.
Европейските индекси приключиха седмицата със спадове

Със спадове на индексите приключи сесията на водещите европейски пазари. Регионалният индекс Stoxx 600 се понижи с 0,8%, като последва влошеното настроение на Wall Street. За седмицата индексът се понижи с 2,7 на сто, съобщава CNBC.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,69% до 10 708 пункта, във Великобритания FTSE 100 изтри 0,98% до 6 118 пункта, а във Франция CAC 40 записа спад от 1% до 4 808 пункта.

Днес стана ясно, че икономиката на Франция нараства, но германският растеж се забавя спрямо отчетеното разширение на икономиката през второто тримесечие. Като цяло икономиката на еврозоната е нараснала с 0,3% през третото тримесечие спрямо второто, което е малко под очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

Британският водещ индекс се оказа под натиска на акциите на компаниите от добивния сектор заради резкия спад на цената на петрола. Черното злато се насочва към най-голямата си загуба от повече от два месеца, като цената на сорта брент падна под 44 долара за барел по време на търговията в Лондон, а на лекия американски суров петрол се колебае при ниво от малко над 40 долара за барел.

Акциите на Syngenta поскъпнаха с 10 на сто в днешната сесия, записвайки най-силен ръст в състава на регионалния индекс, заради медийни публикации, според които ChemChina е направила първоначална оферта за придобиване на компанията в размер на 42 млрд. долара. Засега от Syngenta отказват коментар.

Bouygues отчете по-силна от очакваното печалба благодарение на подобрението при телекомуникационния бизнес. Компанията не промени и прогнозите си за перспективите до края на годината. Въпреки това акциите й поевтиняха с 0,3 на сто.

Строителната компания ACS отчете 3% спад на пазарната капитализация, след като финансовите й резултати се разминаха с очакванията на анализаторите.

Акциите на производителя на луксозни стоки Ferragamo се понижиха с над 8 на сто, след като компанията призна, че перспективите пред финансовите резултати за 2015 г. се влошават. Това предизвика спад и при акциите на конкурентите й Burberry, Swatch Group и LVMH.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още