IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се оцветиха в зелено

Инвеститорите следиха речта на президента на ЕЦБ Марио Драги

19:53 | 11.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските индекси приключиха търговията на зелена територия в сряда, въпреки речта на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, която разочарова пазарните наблюдатели, защото не разкри подробности за плановете за паричната политика на банката, пише CNBC.

В речта си Драги отново призова за по-тясна интеграция в европейския банков сектор. Анализаторите очакваха повече детайли за перспективата за количествени улеснения от страна на централната банка.

Широкият индекс Stoxx 600 затвори с ръст от едва 0,6%, тъй като лошото представяне на други пазари и рязкото потапяне на цените на петрола притеглиха надолу индексите в Европа. Въпреки това повечето сектори приключиха търговията ръстове.

Британската телекомуникационна компания TalkTalk се оказа най-добре представящата се в Stoxx 600. Тя приключи търговията в сряда със скок от 13,2%, след като увеличи междинния си дивидент с 15% до 5,29 пенса.

Акциите на производителя на бира Carlsberg поскъпнаха с 6,2% след като датската компания, която отдавна се представя зле в Русия, обяви, че ще съкрати 15% от работната си сила.

Новините от алкохолната индустрия не приключиха с това. Книжата на AB InBev скочиха с 2,2%, след като компанията потвърди сделката за придобиването на SABMiller. Тя обяви, че ще плати 44 паунда (66,7 долара) за всяка акция на SABMiller и ще продаде дела й от 58% в MillerCoors на другия акционер в компанията Molson Coors. Акциите на британския гигант в бирения бранш SABMiller пък затвориха търговията с ръст от 1,9%.

Цената на книжата на Henkel скочи с 6,7%, след като фирмата отчете по-висок ръст на печалбата си за третото тримесечие от очакваното. Главният изпълнителен директор Каспър Рорстед заяви пред CNBC, че компанията се радва на двуцифрен ръст на продажбите в Китай.

Сред най-зле представилите се на европейските пазари днес се оказа производителят на осветителни тела Osram. Акциите му потънаха с 28%, след като фирмата обяви нова стратегия за растеж, фокусираща се върху LED пазара - област, която анализаторите смятат за скъпа и рискована.

На дъното на FTSE се оказа британският търговец на дребно Sainsbury, който отчете спад от 7,1%, след като обяви, че през първата половина на финансовата година има 1,6% спад на продажбите. Като причини за това фирмата посочи ниската инфлация и увеличаването на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още