IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси записаха плахи изменения

Поредната порция корпоративни отчети и данните за сектора на услугите във Великобритания и еврозоната не зададоха категорична посока на пазарите

19:27 | 22.07.16 г.
Европейските индекси записаха плахи изменения

Основните борсови индекси в Европа записаха разнопосочни движения след края на сесията в петък, по време на която не успяха да намерят категорична посока на фона на поредната порция корпоративни отчети и данни за сектора на услугите във Великобритания и еврозоната, предаде CNBC.

Паневропейският индекс STOXX 600 записа понижение от 0,07%. За седмицата обаче индексът нарасна с 0,7 на сто. Повечето сектори също се озоваха на отрицателна територия, с изключение на телекомуникационния, който се повиши с 1,45%.

Британският индекс FTSE остана устойчив по време на сесията и нарасна с 0,46 на сто, докато френският CAC и германският DAX се колебаеха, като завършиха с повишение от около 0,1% и понижение от 0,1% съответно.

Цените на петрола продължиха да вървят надолу на фона на продължаващите опасения от пренасищане на пазара, като Брентът поевтиня до 45,47 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI - до 44,04 долара за барел при затварянето на търговията в Европа.

Корпоративните отчети продължават да диктуват настроенията на пазарите. Цената на акциите на телекомуникационната компания Vodafone скочи с 4,6%, след като отчете по-добър от очакванията ръст на приходите през първото тримесечие. Новината се отрази положително и на книжата на други телекомуникационни компании, включително KPN, Orange и Telecom Italia.

Акциите на аграрно-химичния гигант Syngenta също поскъпнаха, като добавиха 1,57 на сто към цената си, въпреки че швейцарската компания отчете по-слаби резултати от очакванията.

Най-големият производител на електрически крушки в света - Philips Lighting, съобщи, че печалбата му за второто тримесечие се е повишила с 16%, в резултат на което акциите му поскъпнаха с 6,6% в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още