IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FAZ: Гърция, един безкраен фарс

От седем години европейски държави и МВФ се опитват да извадят Гърция от кризата в замяна на заеми, съкращения на разходи и реформи

09:01 | 20.04.17 г. 4
<p>
	Протести в Атина срещу планираните намаления на пенсиите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протести в Атина срещу планираните намаления на пенсиите. Снимка: Ройтерс

Германският в. Frankfurter Allgemeine Zeitung определя като безкраен "фарс" договарянето между Международния валутен фонд (МВФ) и европейски кредитори по проблема за Гърция.

От седем години европейски държави и МВФ се опитват да извадят Гърция от кризата в замяна на заеми, съкращения на разходи и реформи. Заради заемите (и въпреки направената междувременно подстрижка на дълга на частните кредитори през 2011 г.) държавният дълг на Гърция скочи от 145 на сто до 180 на сто от БВП, пише гръцкото издание Нюз.ин.

Фактът, че този процент все още не е довел страната до фалит се дължи на това, че европейските кредитори удължиха продължителността на заемите, погасителните срокове се преместват за по-късно, а лихвите продължават да падат.

Въпросът за гръцкия дълг се оставя да бъде уреден в един момент, когато вероятно никой от сегашните главни действащи лица няма да е на същия си пост, посочва вестникът във връзка с продължаващия спор между МВФ и европейските партньори относно гръцкия спасителен план.

Frankfurter Allgemeine Zeitung пише още, че без перспективата за по-нататъшно участие на МВФ германският парламент не може да одобрява повече нови заеми за Гърция. Досега МВФ все още не е решил какво ще прави и тази ситуацията може да продължи до края на гръцкия спасителен план в средата на 2018 г., посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 4
khao
преди 6 години
по принцип си прав че се изцепва (това му е работата), но като е икономически портал, защо има повече политически новини ? :) ... да не говорим че двете неща са доста свързани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
sdar
преди 6 години
до 2: Г-не, е аз точно по икономическия въпрос с лошото положение в Гърция писах, дори го сравних с нашия стабилитет на икономическото дъно. Иначе, всички знаем, че икономическите въпроси у нас са си пряко свързани с политическите, т.е. при нас едното и другото са преплетени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 18
mitkopom
преди 6 години
до 1: Г-н това е икономически насочен портал. Политическите изцепки може да ги постваш другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 19
sdar
преди 6 години
Ясно е, че фалит няма да има. Ясно е и че нашенския ни стабилитет не струва и пукната пара, говоря за обикновения народ, защото у нас стабилитета ни е стабилитет на дъното и на мизерията. А в Гъция може да нямат гербистки стабилитет, но живота там е много по-добър, въпреки всичките приказки и заплахи на Бойко, колко зле било положението в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още