IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Регулаторната рамка за банките в ЕС е от значение за техния рейтинг

Агенцията може да понижи рейтингите на близо 50 банки и техни дъщерни дружества, които получиха държавна подкрепа през първото полугодие на 2014 г.

17:45 | 20.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch: Регулаторната рамка за банките в ЕС е от значение за техния рейтинг

През 2015 г. правната и регулаторната рамка, касаеща банковия сектор и която се приема в Европейския съюз (ЕС), като цяло ще бъде положителна за присъщата стойност на банките, но негативна за рейтингите, имайки предвид държавната помощ. Това посочва в нов доклад агенцията за присъждане на кредитен рейтинг Fitch Ratings, цитирана от Ройтерс.

Международната компания може да понижи рейтингите на близо 50 банки в рамките на 28-членния блок и техни дъщерни дружества, които получиха държавна подкрепа през първото полугодие на 2014 г. и чиято кредитна перспектива Fitch оцени като негативна през март.

Действието е в резултат от напредъка по приемането на директивата, която прехвърля разходите по реструктурирането на изпаднала в затруднение или застрашена от фалит банка към акционерите и кредиторите вместо към правителството и съответно – към данъкоплатците.

Очевидно Директива за възстановяване и оздравяване на банки (Bank Recovery and Resolution Directive) ще бъде въведена изцяло, включително и инструментът за спасяване на национално ниво, и Единният оздравителен механизъм (SRM) ще прехвърлят вземането на решения от банките в еврозоната към независим орган от януари 2016 г.

Fitch може постепенно да понижава рейтингите на банките до техните т.нар. рейтинги за жизнеспособност, които от своя страна ще извлекат ползи от правната и регулаторна рамка, насочена към заздравяване на счетоводните баланси, като например плюсовете на Директивата за капиталовите изисквания, чрез която се въвеждат регламентите на Базел III на ниво ЕС.

Засилените регулации следва да гарантират по-нататъшно подобряване на капитализацията и ливъриджа на банките чрез набиране на капитал, неразпределената печалба и намаляване на задлъжнялостта.

До голяма степен тези подобрения компенсират продължаващия натиск върху приходите от страна на ниските лихвени проценти, както и слабия инвеститорски апетит към приходите от такси и комисиони, което Fitch смята, че ще продължи и през 2015 г., поне в еврозоната.

Fitch очаква повече последоватeлност по отношение на правната и регулаторната отчетност на банките в ЕС през 2015 г. През ноември Европейската централна банка (ЕЦБ) пое надзора над 120 от най-големите банки в еврозоната, след като проведе стрес тестове, с които оцени тяхната издръжливост.

Председателят на Надзорния съвет на Единния надзорен механизъм (SSM) Даниел Нуи намекна, че иска да види по-голяма последователност по отношение на прилагането на регулациите в еврозоната.

По време на заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), проведено на 9 декември 2014 г. в Брюксел, финансовите министри на страните членки се споразумяха по предложението за прилагащ регламент на Съвета по отношение на предварителните вноски в Единния фонд за преструктуриране.

България подкрепя необходимостта от навременното приемане на такъв регламент, става ясно от месечния бюлетин „Основни икономически и политически решения в ЕС“, публикуван от Министерството на финансите и отразяващ разглежданите теми на заседанието на ЕКОФИН, както и позицията на България по основните въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още