IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch снижи перспективата пред рейтинга на Португалия заради политически рискове

Основен риск пред евентуално понижение на оценката крие влошаването на напредъка по линия на фискалната консолидация

16:31 | 05.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Агенция Fitch Ratings понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Португалия от „положителна“ на „стабилна“, отбелязвайки политическите рискове, които пречат на намаляването на дефицита, пише Ройтерс.

Самият рейтинг е запазен на равнище ВВ+, което попада в категорията на спекулативните инвестиции, в която страната е от 2011 г., когато поиска международна спасителна помощ.

„Необходимостта от прилагане на допълнителни мерки за икономии през 2016 г. или в бюджета за 2017 г. би могла да бъде точката на пречупване за съюза“ между социалистическото правителство и радикалните леви партии, предупреждава Fitch.

„Правителството на Антониу Коща ще поддържа проевропейска позиция“, гласи становището на рейтинговата агенция. Въпреки това „ще бъде трудно да съгласува европейските си ангажименти с исканията на Левия блок и Комунистическата партия“, което „създава значителни политически рискове в краткосрочен план“.

Изпълнението на бюджета се размина с целите за 2015 г., като дефицитът възлезе на 4,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо първоначално очакваните 2,7%. Без спасителния заем за 2,2 млрд. евро за Banif, отпуснат през декември, официалната цифра щеше да е над 3%.

Според Fitch Португалия няма да излезе от процедурата по прекомерен дефицит тази пролет, както се планираше. Свиването на недостига от 7,2% от БВП през 2014 г. (3,4% след приспадане на еднократните ефекти) бе благодарение на умерения растеж вместо на структурните реформи, тъй като фискалната консолидация бе спряна в навечерието на парламентарните избори през октомври.

Плановете на правителството за намаляване на бюджетния дефицит за 2016 г. също са под риск. Според Fitch целта за 2,2% от БВП е базирана на оптимистични допускания за икономическия растеж и инфлацията.

Налице са неизвестни относно това как правителството ще финансира разликата от обрата в курса на политиката в някои насоки, обявен за тази година, тъй като някои от предложените мерки за повишаване на приходите могат да се окажат трудни за цялостно изпълнение.

В този контекст Fitch очаква дефицит от 2,8% през 2016 г. Агенцията прогнозира реален ръст на португалския БВП от средно 1,5% през тази година – с колкото изпрати 2015 г.

В края на 2015 г. делът на брутния държавен дълг спадна до 129% от БВП от 130,2% през 2014 г., но все още е над официалната цел за 124,2% от БВП. Това е така заради спасяването на Banif и неуспеха с продажбата на Novo Banco.

Заради влошената фискална консолидация агенцията прогнозира по-бавно понижение на съотношението, което ще е вече 122% през 2020 г. Това е повече спрямо мартенската прогноза на компанията за брутен държавен дълг от 117,5% от БВП. До 2024 г. се очаква нивото му да намалее до 115,5%.

„Подобно високо ниво на дълга оставя публичните финанси с ограничена гъвкавост, ако бъдат изправени пред бъдещи шокове и изложени на риск от дефлация“, пише още в становището на Fitch.

Основен риск пред понижение на рейтинга крие евентуалният неуспех по напредъка за понижаване на дела на държавния дълг към БВП или справяне с външните дисбаланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още