IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" сондира Унгария за проектите "Турски поток" и "Северен поток" 2

Двата проекта не се приемат еднозначно в ЕС, който се опитва да се отърве от монопола на Русия в газовите доставки

13:04 | 18.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер и унгарският посланик в Русия Янош Бала са обсъдили развитието на газовите проекти „Турски поток“ и „Северен поток“ 2, съобщиха от пресцентъра на руския газов гигант.

Двамата са дискутирали развитието на газовия пазар в Югоизточна Европа и възможностите за доставка на руски газ в Унгария, става ясно още от краткия анонс на компанията.

И двата проекта на „Газпром“ целят заобикалянето на Украйна като основна транзитираща страна за региона на Централна и Източна Европа. Те обаче не се посрещат еднозначно от европейските държави.

Полша е категорично против реализацията на „Северен поток“ 2, посочвайки, че това е политически проект без икономическа обосновка, който ще затвърди монопола на „Газпром“ и ще наруши конкуренцията на газовия пазар в региона.

Това мнение се подкрепя и от водещи европейски институции – срещу проекта вече се обяви комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, а и правителството на Германия, която основно ще се възползва от проекта.

За „Турски поток“ Брюксел още не е заявил своята позиция. На този етап е сигурно, че ще бъде изградена една тръба от проекта с капацитет от почти 16 млрд. куб. метра годишно, която ще захранва турския пазар. Плановете на Москва и Анкара обаче са да бъде изградена и още една тръба със същия капацитет, с която да бъдат задоволени нуждите на останалите европейски страни в региона.

За целта тръбите ще трябва да влязат на територията на ЕС – според плановете през Гърция, а това означава и съобразяване с европейските правила. Именно нежеланието на Русия да изпълни изискванията на Третия либерализационен пакет на ЕС в областта на енергетиката сложи край на проекта „Южен поток“, преминаващ през територията на България, Сърбия, Австрия, Словения и Унгария. 

Гръцкото правителство - първата европейска държава, която би приела руския газ през "Турски поток", ако бъдат изпълнени първоначалните планове, вече заяви своя интерес към реализацията на проекта. Премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас обаче беше категоричен, че трябва да бъде гарантирано изпълнението на всички европейски правила в областта и да се гарантира защитата на конкуренцията на пазара в региона. 

Подобни са очакванията и на нашия премиер Бойко Борисов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още