IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия вече не инвестира както преди

Това е проблем и за федералната република, и за цялата еврозона, коментира Bloomberg

18:56 | 04.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изглежда, че всички фактори за ръст на корпоративните инвестиции в Германия са налице. Всички без един, който обаче е ключов. Евтиното кредитиране, стабилното вътрешно потребление и високият капацитет предполагат, че компаниите би трябвало да са склонни да харчат, но увереността липсва, посочва Bloomberg.

Пазарните сътресения, сигналите за слабо глобално търсене и застаряващото население в Германия са основанията за сдържаността на мениджърите, която доведе дела на капиталовите разходи от БВП до петгодишно дъно.

Това е от значение и за Германия, където МВФ казва, че са необходими повече капиталови разходи за гарантиране на растежа, и за еврозоната. Стабилността на най-голямата европейска икономика може да е ключова, за да се поддържа устойчиво крехкото възстановяване на валутния съюз.

„Всяка година от 2013 г. насам повечето анализатори, включително и ние, прогнозирахме, че 2016 ще бъде годината, когато инвестициите нарастват най-сериозно“, казва Тимо Клайн, икономист в IHS Global Insight във Франкфурт. „Всяка година обаче се случва нещо, което влошава картината – от Украйна до Китай – и инвестициите отново се отлагат. Дългосрочните последици са понижението на потенциала за растеж“, посочва Клайн. 

Германската икономика нарасна с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2015 г., като страната продължава да е двигателят на растежа в региона.

Все пак инвестициите като дял от германския БВП падат под 20% в края на 2015 г. в сравнение с 23% в началото на века, сочи доклад на централната банка от януари. Частните инвестиции падат от 13,4 до 11,5% според Евростат.

„Инвестициите в страната остават под потенциала им“, казва Улрих Грило, председател на Сдружението на германската индустрия (BDI) през януари.

Миналата година Международният валутен фонд и германските власти се съгласиха, че условията за повече частни инвестиции трябва да се подобрят. Фондът предложи реформи за насърчаване на по-доброто съвместяване на личния живот и кариерата, особено за жените, които работят на пълен работен ден; повишаване на динамиката в сектора на услугите; както и подпомагане на прехода към зелена енергия.

Финансирането не бива да е проблем. Разходите за финансирането на дълга никога не са били толкова ниски, а условията по кредитирането са по-благоприятни от средните. 

„Компаниите трябва да се възползват от ниските лихвени проценти, преди тази възможност да изчезне“, казва Карстен Кенгетер, главен изпълнителен директор на фондовата борса във Франкфурт.

Все пак се очаква инвестициите да се ускорят тази година, макар и умерено. Делът на малките и средни предприятия, планиращи да увеличат капиталовите разходи, е на петгодишен връх според проучване на секторната организация от декември.

От друга страна, германският производствен сектор беше близо до стагнация през февруари, като активността се забави до 15-месечно дъно, показаха данни на частната изследователска компания Markit.

EON – най-голямата компания за комунални услуги в Германия, заяви, че сривът в енергийната индустрия е довел до преразглеждане на инвестиционната стратегия и политиката за дивидентите през идните години.

Когато германските компании инвестират, те често се насочват извън страната. Osram Licht ще започне да изгражда производствено предприятие на стойност 1 милиард евро в Малайзия през март, а Manz – производител на оборудване за соларни панели, дисплеи и батерии, премества мощностите си от Германия и Тайван в Китай.

Мартин Горниг, икономист от германския институт за икономически изследвания (DIW), казва, че от една страна това помага за отварянето на нови пазари, но проблемът в дългосрочен план е, че остарелият основен капитал може да навреди на германската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още