IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки се готвят за нова "подстрижка"

Идеята е намаляване на необслужваните кредити с 40% до края на 2019 г.

12:08 | 10.09.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Банките в Гърция се подготвят за нова „подстрижка” на частните и корпоративни кредити на стойност 10-12 млрд. евро в следващите три години, пише гръцкият вестник „Катимерини”.

Идеята е намаляване на необслужваните кредити с 40% до края на 2019 г.

Целевото ниво за намаляване на лошите кредити се определя от единния надзорен механизъм на Европейската централна банка и се изразява в спад на необслужваните кредити от около 40 млрд. евро през следващите три години.

Насоките, издадени от контролните органи, предвиждат да бъде постигнато намаляване по четири начина - погасяване на кредити  за около 15 млрд. евро, отписване на задължения за още 10-12 млрд. евро, продажба на лоши кредити за около 8 млрд. евро, а други 5 млрд. ще се дойдат чрез имотна ликвидация.

„Подстрижката” и продажбата ще бъдат един от основните инструменти за разчистване на потребителските кредити.

Източници твърдят, че първата продажба на потребителските кредити ще се проведе през първото тримесечие на 2017 г., като става дума за портфейл на стойност 1,5 млрд. евро.

Ще има и щедри отписвания на малки и средни кредити, както и на някои от големите предприятия, което има за цел не само да подобри портфейла на корпоративни заеми, но и да помогне на предприятия, които могат да бъдат рационализирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Какво ще загубят? Контрола над биомасата и парите, които са платили, за да си купят бъдещето им.---Те отдавна го нямат този контрол...контрола вече е точно обратния... и това се вижда вече осма година - нито една мярка, за "стимулиране на излишното лапане" и за "стимулиране на нови кредитни балъци" - НЕ сработи ... просто не сработи ... Няма да сработят и "самолетно-хеликоптерно-ракетните" пари ... Затова сега се отива към най-простото и първобитното - Война!"Осъзнат роб - НЕ е роб!" ... вЕрвай ми! Може да го убиеш - но труда му - няма да вземеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 7 години
ко?Не мисуиш държавнически. Ако отпишат 15-40 милиарда от нямащите, ше се набутат банките и еврейчетата. Какво ще загубят? Контрола над биомасата и парите, които са платили, за да си купят бъдещето им. Така че, РЕАЛНО ше понесът загуби.......а тва, че ше отхлабат хватката на контролъ - направо нема да го понесът. Да ти го обясним на твоя език. Се ено, некоя свалена от бойно дежурство ядрена бойна глава на сс23 да я свалиш от дежурство, да я сложиш до толежава в силоз със сол и да нарежеш ракетата носител. ТОЕСТ, ДА ЗАГУБИШ КОНТРОЛ НАД ЗАПЛАХАТА ЗА ВРАГЪ. Та, отписване за обикновените хора и фирми - нема да има. Ше СТИМУЛИРАТ само отявлените далавераджии. Се едно да отвържат некой гладен вълк и да го пуснат в кошарата с овцете. чуднички. ЧАК ПОТРИВАТ РЪЧИЧКИ. И залъгват пастира и овците, че садът трева.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Кой ще ги отпише , изплати ..... тия 40 милиарда Е ?---Тия кредити са фикция бе, много добре го знаеш. Тяхната "загуба" е чисто и просто - загуба на "очаквания" ... и нищо повече. Нищо материално реално няма да загубят. Ами като не си бил способен да правиш адекватна оценка и преценка на "очакванията" - кой ти е крив ?! Фокуса със "зайчето от ръкава", нямаше как да продължава вечно. Акционерите вече са на кота нула....---Под "кота нула" има - сутерен, после има и мазе ... така, че "кота нула" е едно добро ниво и реално си е "над повърхността" ... с времето все повече ще се цени - "кота нула", защото е най-близко до земята, но е над нея и да паднеш - не боли! :)))...а най - смешно е как ще има погасяване на 15 милиарда необслужвани кредити .-----Като сложиш един "Х" в графата и не се кахъриш много, много за нещо, което така или иначе е нямало да имаш! Живота продължава! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
А има колеги дори в тоя сайт, които твърдят, че ДЦК-тата били много търсени. Един даже се хвалеше, че имал такива и бил МНОГО доволен. Та - купувайте държавен дълг господа. Ммммного сигурна инвестиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Кой ще ги отпише , изплати ..... тия 40 милиарда Е ?Акционерите вече са на кота нула , а най - смешно е как ще има погасяване на 15 милиарда необслужвани кредити .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Казвал съм десетки пъти в този форум и пак ще го кажа - НЕ МОЖЕШ ДА ИСКАШ (ДА ВЗЕМЕШ) НЕЩО, КОЕТО ГО НЯМА , НЯМАЛО ГО Е И НЯМА ДА ГО ИМА!!Га раздавахте "на килограм" отровните хазартните ягоди...(н)е ревахте, нали шапанско отваряхте ... ама след шампанско дойдоха ред и на сълзите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
scott
преди 7 години
хахахахахахахахахахааха!ЧЕСТИТА ВИ ГРЪЦКАТА 1997-*** ГОДИНА.Който крал и земал гигантски кредити - ше го спасяваме и вкараме в нови схеми. Спестителите и създателита, излезли на ПЕЧАЛБА - ПОТЪВАЙБЕ! НЕ СТЕ НИ СЪУЧАСНИЦИ В ДАЛАВЕРИТЕ....ЕЙ тва направиха мутрите у България през 1997-***. Как изкуството повталя живата, мама му стара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
муахахах!"рационализирани", да се чете "дълговете национализирани" и/или "предприятията приватизирани след прео(обез)ценка".зад този безобиден термин се крие цялата бюрократическа политическо-банкова мафия.. вкл и ЕС.освен това може да се нарече и протекционизъм на избрани политически/икономически приятели.отвратително! всякакви активи подлежат на кражба от силната мафия на деня.. както в гърция, така и в бг и целия ес.намираме се точно пред буря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още