IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция търси морски маршрут да връща незаконни имигранти в Турция

ЕК отпусна 1,36 млн. евро за закупуване на 90 устройства за снемане на отпечатъци за бежанските центрове в южната ни съседка

18:08 | 13.01.16 г.
Гърция търси морски маршрут да връща незаконни имигранти в Турция

Гърция търси маршрут по море за депортиране на незаконни имигранти обратно в Турция, съобщава гръцкото издание "Катимерини", като се позовава на информация на АР. Според публикацията Атина ще поиска помощ от европейската гранична служба Frontex, за да бъде изготвен маршрутът.

Според източници на АР една от идеите е да бъдат пуснати "чартърни" лодки от Лесбос и други гръцки острови, чрез които мигрантите да бъдат връщани обратно в Турция. Плановете на гръцкото правителство са свързани с одобреното от лидерите на ЕС предложение на икономическите мигранти в общността да бъде отказвано убежище и те да бъдат връщани.

Междувременно ЕК съобщи, че ще отпусне 1,36 млн. евро за закупуване на 90 устройства за снемане на отпечатъци за гръцките бежански центрове. Устройствата ще гарантират стриктното спазване на изискванията за идентификация и регистрация на мигрантите, които пресичат гръцката граница.

Устройствата ще бъдат свързани със системата Eurodac, така че информацията за навлизащите в страната мигранти ще бъде достъпна за останалите членове на ЕС.

Повече от 850 хил. бежанци влязоха в Гърция през 2015 година по море от Турция. Пътят на голяма част от тях продължава по т.нар. Балкански маршрут до Германия и Скандинавските страни.

Атина често е критикувана, че не опазва достатъчно добре своите граници и затова и на страната беше наложена мисия от експерти на Frontex, които да помогнат на гръцките гранични власти в работата им в т.нар. "горещи точки" на островите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още