IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият отговор на Русия на сваления Су-24

В Русия се заговори за окончателно спиране на "Турски поток" и санкции срещу турския бизнес в Русия

11:09 | 26.11.15 г. 47
Икономическият отговор на Русия на сваления Су-24

Още в първите часове след новината за сваления от турски ВВС руски бомбардировач Су-24 руският президент Владимир Путин предупреди, че това ще има сериозни последствия за руско-турските отношения.

Първите проявления са вече факт - външният министър Сергей Лавров отмени визита в Истанбул, на която се очакваше да бъдат обсъдени съвместни проекти в развитие като "Турски поток" и други в различни икономически области. Отменен е и руско-турски икономически форум, който трябваше да се проведе в средата на декември в Санкт Петербург.

В Русия вече дори се заговори, че "Турски поток" може окончателно да бъде погребан. Тезата изказа ръководителят на Руския съюз на промишлеността и предприемачите Алесандър Шохин пред ТАСС. Той подчерта, че Русия трябва да отговори с икономически санкции, а не с военни.

Неговите препоръки са и за сериозни ограничения в дейността на турските фирми в Русия, макар и много строителни компании от южната ни съседка да участват в строителството на обектите, свързани със световното футболно първенство, на което Русия ще е домакин през 2018 г. 

Според Шохин "страшен удар" за Турция ще бъде въвеждане на продуктово ембарго за Турция. И сякаш Москва действително започва действия в тази насока. 

По-рано днес министърът на земеделието Александър Ткачев съобщи за засилен контрол на селскостопанските стоки, внасяни от Турция. "В последно време получаваме коментари от потребители и отраслови съюза относно качеството на храните, внасяни от Турция", каза той, цитиран от в. "Коммерсант".

Ткачев коментира още, че средно 15% от внесените стоки не отговарят на изискванията - има остатъци от забранени и вредни субстанции в продуктите от животински произход. Подобни сигнали министерството е получавало още от началото на годината и проверява случаите, става ясно от думите на министъра.

По данни на митническите власти в Русия двустранните търговски отношения между Русия и Турция през 2014 година са възлизали на 31,1 млрд. долара. Русия изнася стоки на стойност 25,5 млрд. долара на турския пазар. В първите седем месеца на 2015 година обаче има значително намаление - с 21% спрямо същия период на 2014 година до 14,4 млрд. долара.

Турция обаче е вторият по големина пазар за руския газ в Европа след Германия. Данните на "Газпром" сочат, че през миналата година Анкара е получила 27 млрд. куб. метра природен газ от Русия. Това представлява около 60% от потреблението на газ в страната.

Сред водещите продукти в състава на турския износ към Русия са храните и селскостопанските стоки (26,5% от общия износ). Турция е важен източник на храни след забраната на Москва за внос на европейски стоки. За първите 10 месеца на годината Турция е изнесла храни на стойност 1 млрд. долара на руския пазар.

Основните стоки са домати и цитрусови плодове. 43% от вноса на домати в Русия идва от Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

45
rate up comment 12 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
От въведените санкции срещу Турция няма да страда ислямската орда, подкрепяща Ердоган, а градивната част от турското общество - предприемачите и бизнеса, която е най- ревностният противник на ислямизацията на Турция.. Първата жертва е туристическата индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 15
khao
преди 8 години
някво топче рикушира вътре в главата ти и при всеки удар в черепната кутия излиза по една произволна дума ... ето това си написал в последния си пост. чудя се как се храниш, как си уцелваш устата ? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Баце виде ли на кой му стоят корабите в Сирия и му е кофти,че свърши далаверата с евтинджозото и с тарамбуките ...... ми не е руския са малко ше плъпне това в обществеността и айде Курция чаос барабар дет вика datata с коч къмпанито и баклавите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 19 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
така е така е р.язаните са в по-добра икономическа позицияMeet The Man Who Funds ISIS: Bilal Erdogan, The Son Of Turkey's President http://***.zerohedge.com/news/2015-11-25/meet-man-who-funds-isis-bilal-erdogan-son-turkeys-presidentза с.еляндуруте които мноо им знае гагата и са ше видиме тея Коч Къмпани къде ше се приземят .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 17 rate down comment 3
многодобре
преди 8 години
....каквото и да пишат турските,извинете,американските подметки с нищо немогат да помогнат за спасението на Турция.....знаета ли,че Руснаците щели да строят нова база в раьона, в Нов Кюрдистан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 15
khao
преди 8 години
послушай по умния човек и наистина се спри :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 20
khao
преди 8 години
ако бяха хитри нямаше да анексират Крим и сега щяха още да си живеят богато и охолно ... ама не са, като завзимаш власта с фалшифициране на избори и свикнеш с това се откъсваш от реалноста и няма как да си хитър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 8 години
горкия колко си ограничен ... даже не можеш една обида да измислиш, човеко не от село. :) чакай че не мога да спра да се смея с това дето го пишело в кръщелното ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Ми глей ги троловете еле па тоя с.опол Стоянчо хем му казах българската поговорка .... явно нешо ше му тряя някой по-голям ..... :)) То *** птици бол ама тука цело ято у тая къща ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
Баце, успокой топката бре... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още