IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имиграционните планове ще навредят на британската икономика, предупреди бизнесът

Според британските мениджъри предложенията на правителството за регистрация на чуждестранните служители ще навредят на икономиката

17:40 | 10.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Предложенията на британското правителство да накара компаниите да регистрират чуждестранните си служители ще навредят на икономиката, защото са „антибизнес и опасно наивни“, заявиха над 100 лидери на малки и средни предприятия в писмо до вестник Daily Telegraph.

Способността за наемане на британски и на небритански граждани от историческа гледна точка е помогнала на бизнеса да се разрасне, допринасяйки различни умения и перспективи“, казват директорите в писмо, публикувано в понеделник и цитирано от Bloomberg. Министър-председателят Тереза Мей „не може да твърди, че е отворена за търговия, докато в същото време демонизира служители от други страни, не може и да твърди, че подкрепя компаниите, когато министрите ѝ използват подобна антибизнес реторика“.

Мей и вътрешният министър Амбър Ръд срещат ответна реакция срещу плана, обявен на годишния конгрес на консерваторите миналата седмица. Планът иска да наложи на компаниите да представят детайли за дела на служителите им, които са родени в чужбина, подобно на практиката в САЩ. Това накара Ръд да отстъпи в известна степен от тази политика, като първо заяви, че това е само предложение, а после добави в изявление от неделя, че данните няма да бъдат публично оповестявани.

Правителството бе подложено на допълнителен натиск в понеделник, когато Каролин Феърбеърн – генерален директор на основното бизнес лоби в страната CBI, каза за вестник Times, че Мей рискува „да затвори вратата“ на отворена икономика с имиграционните си политики. „Светът наблюдава [ситуацията]. Международните инвеститори наблюдават“, каза тя.

Мей се позовава на вота на Великобритания от юни за излизане от Европейския съюз, за да се пребори с имиграцията, проблем, който често бе споменаван от гласоподавателите по време на кампанията. Миналата седмица Ръд повтори обещанието от кампанията на консерваторите за намаляване на нетната годишна миграция до под 100 хил. души от над 300 хил. души в момента.

Основателят на Cobra Beer Кейрън Билимория, основателят на Solarcentury Holdings Джеръми Легет и главният изпълнителен директор на TechHub Елизабет Варли са част от имената, подписали се в писмото до Telegraph.

Планът на Амбър Ръд ще навреди на икономиката, ще навреди на правата на служителите и ще навреди на позицията на Великобритания като толерантна страна, отворена за бизнес“, пишат те. „Като членове на бизнес общността, няма да се съобразим с подобна политика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още