IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия, Франция и Германия искат по-бързо репатриране на икономически мигранти

Страните настояват за обща система за убежище в ЕС и за подобряване на контрола на външните граници на съюза

20:43 | 04.09.15 г. 8
Италия, Франция и Германия искат по-бързо репатриране на икономически мигранти

Италия, Франция и Германия поискаха по-бързо репатриране на мигрантите, които не успеят да се класират за убежище, съобщава Ройтерс.

Страните настояват и за подобряване на контрола на външните граници на Европейския съюз (ЕС).

В писмо до върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини Рим, Париж и Берлин призовават за нови общи правила и прекратяване на смесицата от национални политики, които посяха раздор между страните от общността за миграцията.

“По-ефективната система за убежище върви ръка за ръка с по-ефективната политика за репатриране на незаконните мигранти”, посочва се в писмото, с което информационната агенция разполага.

Мигрантите, които идват в Европа, за да търсят работа, нямат право на убежище и трябва да бъдат изпратени обратно в съответствие с правилата на ЕС. Според Европейската комисия обаче само около една трета от тях са върнати обратно.

В писмото се посочва още, че ЕС трябва да одобри списък с държави, които се считат за безопасни и спокойни, и техните граждани да бъдат връщани у дома по-бързо. Това според Германия, Италия и Франция трябва да освободи достатъчно ресурси за обработка на молбите за убежище.

Третото предложение е за създаване на интегрирана система за управление на външните граници на ЕС, която да подпомага идентификацията и събирането на данни за регистрирането на бежанците, търсещи убежище.

Европейската комисия е готова да предложи още през следващата седмица повече пари и персонал за агенцията на ЕС за граничен контрол Фронтекс, както и списък с безопасни страни.

Разделението в Европа по въпроса с безпрецедентната бежанска криза се задълбочава. В медиите се появиха публикации, че на извънредната среща на министрите на вътрешните работи на държавите от ЕС, която ще се състои през следващата седмица, председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще предложи разширена схема за разселване на бежанци на квотен принцип. Схемата е подобна на тази, която страните отхвърлиха преди няколко месеца и която в момента се прилага на доброволен принцип.

В отговор на писмото до Могерини еврокомисарят по въпросите на разширяването Йоханес Хан коментира, че е абсолютно необходимо да се осигури подкрепа за държавите, които поемат най-големите потоци мигранти.

Междувременно заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс потвърди, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер действително ще предложи идната седмица разширена схема за преселване на търсещите убежище от Унгария, Гърция и Италия в съответствие с национални квоти, пише БТА.

"Отново ще предложим на страните членки да потвърдят наличието на единен механизъм за разпределение, за да може европейската солидарност да се прояви на практика и за да сме сигурни, че пристигащите в Европа се разпределят между страните членки. Комисията ще настоява за това. Уверен съм, че можем да успеем", коментира Тимерманс от гръцкия остров Кос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 8 години
им аз това се чудя. Ще рискува живота на цялото семейство зада прексят морето, ами няма да хване пушката и заедно с останалите да си извоюват земята обранто.Ако на тоя целия поток се отсеят мъжете над 18 и им се даде един Калашник и обратно, до една година са опляскали Ислямска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Написаното от теб е твърде елементарно, за да си правя труда да ти отговарям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Половината Сирия не е ли в гражданска война? В африка да не би да няма военни конфликти? Всичко бяга с надежда за по-добър живот в ЕС. Ако не се толерираха постоянните военни конфликти, с цел продажба на оръжие, тия хора нямаше да идват насам. Не могат да ги пращат обратно, щото ще има сериозни сблъсъци. Е гледай те пеша са тръгнали към Германия, като скакалци са. Изход няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Hammer
преди 8 години
Напълно съгласен. Ако бяха бежанци нямаше цели орди да се насочват към централна Европа, а щяха да търсят убежище в южните, но по-бедни държави, включително България. Цялата ситуация с тези "бежанци" е доста странна и все повече започвам да си мисля, че е организирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Те и сирийците са икономически имигранти, защото идват от територии без военни конфликти. Разбираемо е да искат да си устроят живота на богато и уредено място, от чисто човешка гледна точка. Но фактите са ясни! А те са, че става въпрос за 100% икономически имигранти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
IDontCare
преди 8 години
Който не е от Сирия е икономически емигрант. То иначе ще се изсипе цяла Африка и Азия в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Какво означава "безопасни" страни? Нима сирийските деца, които се удавиха в Средизмно море на път към Гърция не идват от безопасна Турция. В Турция има ли военен конфликт? Защо бащата е рискувал своя собствен живот, този на жена си и на децата? Защото са бягали от куршуми в Турция или в търсене на по-добър живот в богата Европа? Какво е налагало извършването на подобен риск. Страх за живота или желание за пари и западен живот? Съответно какви са тези хора? Бежанци или икономически имигранти, които трябва да се връщат незабавно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още