IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой укрива данъци в Гърция?

Отговорът на този въпрос е млад лекар с богата частна практика в южната част на страната, сочи EY

08:43 | 10.04.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Укриването на данъци в Гърция е почти национален спорт, а сумите се изчисляват на около 6-9% от брутния вътрешен продукт (БВП) – между 11 и 16 млрд. евро годишно. Проучване на EY дава отговор на въпроса кой най-често си спестява внасянето на данъци в хазната.

Профилът пасва на млади лекари с богата практика, женени и с много деца и живеещи в южните части на страната, пише Ana Mpa.

Проучването е част от кампания за борба с укриването на данъците, организирана от Гръцката организация на предприемачите (SEV) и Института diaNEOsis. В него проблемът се анализира по професии, местоживеене и семейно положение на данъкоплатците.

Основната част от сивия сектор в Гърция се пада на самоосигуряващите се, показват данните. Между 57 и 58,6 процента от предприемачите в страната не декларират изцяло своите доходи. На този фон само между 0,5 и 1% от работещите на трудов договор си спестяват плащането на данъци.

Сектор с голям процент на укрити данъци е и селското стопанство – около 53% не декларират изцяло своите доходи.
Освен в селското стопанство и лекарските практики, укриването на данъци е широко разпространена практика в строителството, образованието, дори и при предлагане на финансови и правни услуги.

От EY посочват още, че и високият дял на работещите на трудов договор, които декларират своите доходи, може да се дължи на устна договорка с работодателите част от заплатата им да не бъде обявявана публично. Това се разглежда като полза и за двете страни – работодателите си спестяват социални осигуровки, а служителите – данъци.

Проучването показва, че укриването на данъци в Гърция е по-разпространено в южните части на страната, както и в селските региони. По отношение на семейното отношение семейните двойки с деца изглеждат по-склонни да укриват доходите си, спрямо необвързаните.

Тенденцията се увеличава с всяко следващо дете, като делът на укриващите данъци е най-висок при семейства с четири и повече деца. 

Един на всеки трима гърци (31,8 на сто) не е платил нито едно евро данъци миналата година, а девет на всеки десет гърци са декларирали доходи под 20 хил. евро, показва отделно изследване на властите, публикувано в атинския в. "Вима".

От данните от обработката на над 8,5 млн. данъчни декларации се вижда, че през 2016 г. са били декларирани 74,2 млрд. евро, докато за предходната година тази сума е 73,9 млрд. евро.

Данните сочат още, че средният доход е паднал с 1,1 на сто, а средният данък е скочил с 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
Укрива който може и то не само в Гърция. Ако можех и аз щях да укривам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още