IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията кара гърците да напускат родината си

Страната губи високообразованите си млади хора, някои от които планират никога да не се върнат в Гърция

21:41 | 08.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Корупцията кара гърците да напускат родината си

Не само икономическата криза кара гърците да напускат страната, показва проучване на ICAP, цитирано от "Катимерини". Според данните 37% от хората са потърсили препитание в друга държава именно заради икономическата несигурност в южната ни съседка.

За 40% от емигрантите обаче основната причина, която ги е накарала да напуснат Гърция, е корупцията и липсата на способни хора във властта.

24% от гърците, търсещи нов живот в чужбина, казват, че не могат да намерят работа по специалността си в родината, а за 21% причината за емиграцията са по-високите заплати в чужбина.

Проучването показва още, че повечето гърци напускат страната с планове да останат поне пет години в чужбина, или дори и да не се завърнат никога в родината си. 71% от емигрантите са на възраст до 35 години, неженени и високообразовани (72% висшисти и с докторска степен).

"Катимерини" отбелязва, че това е най-големият проблем на Гърция - страната губи не само своите млади, но и високообразованите си хора, в които са инвестирани средства за образование. Страната напускат инженери, специалисти по информационни технологии, финансисти и много други експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Е то туй е и една от целите...да изгонят кадърните , да разсипят всичко и да изкупят после Гърция за жълти стотинки ...справка България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още