IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: И след Brexit ЕС ще може да разчита на нас

Ще бъдем силен партньор на европейските държави в отбраната, сигурността и търговията, увери британският вътрешен министър Амбър Ръд

15:41 | 29.05.17 г.
<p>
	Писмото, с което Тереза Мей уведоми ЕС за желанието си да напусне общността. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Писмото, с което Тереза Мей уведоми ЕС за желанието си да напусне общността. Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания ще запази своите дълбоки връзки с Европейския съюз (ЕС) и след излизането си от общността. Този заяви вътрешният министър на страната Амбър Ръд в интервю за ВВС.

Нейният коментар е свързан с думите на германския канцлер Ангела Меркел, която заяви, че след Brexit и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ "ерата, в която страните разчитаха една на друга, е приключила".

„Мога да уверя Германия и другите европейски държави, че ще бъдем силен техен партньор в отбраната и сигурността, а и, надявам се, в търговията“, каза Ръд. 

Тя изрази и своята увереност, че двете страни ще се договорят за обмен на чувствителна информация и след Brexit.

Великобритания подаде официално своето искане за активиране на чл. 50 от Договора за ЕС, в който е описана процедурата по напускането на общността. Очакванията са, че преговорите ще започнат след изборите във Обединеното кралство, насрочени на 8 юни.

ЕС вече изготви насоки за разговорите, при които основен приоритет ще бъде защитата на европейските граждани във Великобритания и на британските в ЕС, както и спазването на поетите ангажименти от страна на Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още