IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa очаква спад в годишната печалба след терористичните нападения в Европа

Авиокомпанията прогнозира, че приходите от юли до декември ще намалеят с между 8 и 9%

11:49 | 21.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Германската авиокомпания Deutsche Lufthansa очаква спад в печалбата за цялата година заради серията от терористични нападения, които принудиха много пътници да се откажат от пътуванията си, съобщава Wall Street Journal.

Европа беше засегната от поредица от терористични атаки, което може да окаже влияние на резервациите на полети до края на годината. Миналата седмица в Ница загинаха 84 души, прегазени от камион. Няколко седмици по-рано летище "Ататюрк" в Истанбул беше ударено от терористична атака. И двата инцидента са свързани с поддръжници на "Ислямска държава". Терористичната организация пое отговорност и за нападението над пътници в германски влак тази седмица.

В изявление в сряда най-голямата авиокомпания в Германия обяви, че предварителните резервации, особено на по-дълги разстояния до Европа, намаляват значително заради терористичните атаки в Европа и до голяма степен заради политическата и икономическата несигурност, които доведоха до промяна на първоначалната прогноза, която компанията направи през март. Очакванията са приходите от туристи да спаднат значително през третото тримесечие, посочва Bloomberg.

По-рано тази година авиокомпанията ревизира очаквания растеж в съответствие с появилите се насрещни ветрове, включително слабото търсене от Латинска Америка. 

Lufthansa очаква приходите от юли до декември да намалеят с между 8 и 9%. Компанията отчете приходи в размер на 15 млрд. евро през първата половина на годината, което е спад с 2,6% в сравнение със същия период на 2015 г.

В същото време Lufthansa понижи прогнозата си за цялата година заради коригирана печалба преди лихви и данъци. Преди това авиопревозвачът очакваше коригираният EBIT да бъде „малко над“ резултатите от предходната година, но новите очаквания са печалбата да падне под миналогодишната.

На борсата във Франкфурт акциите на компанията поевтиняват с 6,4% към към 10:10 часа българско време. От началото на годината цената им пада с 29%.

Lufthansa е третата европейска авиокомпания, която ревизира прогнозата си за годината. British Airways миналия месец обяви, че печалбата ще намалее повече от очакванията заради гласуването на британците за напускане на ЕС. 

Нискотарифната британска компания EasyJet също обяви, че финансовият резултат ще бъде засегнат от  поредицата оперативни прекъсвания на дейността, включително заради провелите се стачки на служителите по въздушен контрол. Отделно се очаква Brexit да окаже влияние върху продажбите през втората половина на годината.

Основните американски авиокомпании, които пътуват до Европа, включително American Airlines, United и Delta не бяха намерени за коментар.

Междувременно в сряда друга нискотарифна компания -  Wizz Air заяви, че ще намали броя на местата, които планираше да добави за маршрутите до и от Великобритания заради по-слабия паунд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още