IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел отказва да се коалира с крайнолевите или с крайнодесните

Проучванията на общественото мнение дават на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел двуцифрена преднина пред Германската социалдемократическа партия

22:55 | 29.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че след изборите няма да се коалира нито с крайнолевите, нито с крайнодесните, предаде Ройтерс.

Поддръжници на крайнодясната антиимигрантска партия Алтернатива за Германия освиркаха канцлерката по време на 30-минутната й предизборна реч в източния град Битерфелд-Волфен, информира БТА.

Проучванията на общественото мнение дават на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел двуцифрена преднина пред Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Канцлерката изключи възможността за коалиция и с крайнолявата партия Левите. Меркел добави, че ГСДП, която е партньор в управляващата коалиция, също изключва възможността за коалиция с Алтернатива за Германия, но не е направила никакви изявления за Левите.

"Ние го казваме ясно: никаква коалиция с Алтернатива за Германия и никаква коалиция с Левите", каза канцлерката, подчертавайки, че ГСДП не е била толкова ясна по същия въпрос. Меркел допълни, че според нея евентуалната коалиция на ГСДП с Левите и Зелената партия, която би се наричала "червено-червено-зелена" коалиция, няма да бъде от полза за Германия.

С парламентарни избори след по-малко от месец Меркел се оказва под натиск да отговори на предложенията на френския президент Еманюел Макрон за реформа на еврозоната. Той призова за създаването на бюджет на еврозоната, който да бъде гласуван от парламент на еврозоната и контролиран от финансов министър.

Меркел бе обвинена от конкурента си от социалдемократите Мартин Шулц, че не е успяла да представи визия за бъдещето на еврозоната за разлика от Макрон.

Популярността на Меркел сериозно спадна, след като отвори границите на Германия за над 1 млн. бежанци през 2015 г. Сега обаче напливът се забави, репутацията ѝ се възстанови и тя убедително води в социологическите проучвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Поне го оправиха в последствие...Ако продължава така, току-виж съм ги научил на нещо...:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
На списващата "журналистка" и редакторите и' е редно да се предаде един малък урок по български"Отказва да" в изречението се допълва с "както - така и ", а не с "нито - нито"Т.е. на български заглавието тр да е: "Меркел отказва да се коалира КАКТО с крайнолевите, ТАКА и с крайнодесните"Или "Меркел НЯМА да се коалира НИТО с крайнолевите, НИТО с крайнодеснитеИ си вземете, г-жице Василева парите от учителката, при която сте ходили на частни уроци до 4-ти клас, както и от класната си в същия период...а редакторът Ви да се гръмне филологически незабавно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още