IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Ако се залага на статуквото в ЕС, още страни ще напуснат съюза

Страните от ЕС да решават проблемите бързо, без да чакат ЕК, смята германският финансов министър Волфганг Шойбле

14:35 | 03.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс

Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси предупреди, че ако се залага на статуквото в ЕС, още страни ще напуснат съюза. 

"Еврозоната трябва да ускори икономическата и политическата си интеграция, иначе и други страни ще се изкушат да последват примера на Великобритания и да напуснат ЕС", предупреждава еврокомисарят за икономиката Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.

"Не трябва да се примиряваме с Brexit, трябва да продължим напред", казва Московиси и добавя, че еврозоната трябва да завърши банковия съюз чрез добавяне на депозитни гаранции и предпазни финансови инструменти.

"Ако само статуквото е отговорът ни, Великобритания няма да е единствената страна, напуснала съюза", подчертава той. 

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле призовава 27-те страни членки на ЕС, които ще останат в съюза след напускането на Великобритания, да координират бързо общи мерки на междуправителствено ниво, ако Европейската комисия не се намеси достатъчно бързо, предаде Ройтерс, позовавайки се на интервю на министъра за таблоида Welt am Sonntag. Tой припомня, че междуправителственият подход вече се е оказал успешен по време на дълговата криза в еврозоната.

„Евентуална реформа на европейските институции ще отнеме прекалено много време, а европейските договори не могат да се променят бързо“, смята германският политик. По думите му са необходими спешни действия, а обичайните за Брюксел срокове са прекалено дълги. 

Шойбле уточнява, че не призовава за отслабването на Европейската комисия, а за повече прагматизъм и по-бързи действия, а принципно подкрепя засилването на интеграцията в ЕС, но че предвид засилващата се демагогия и евроскептицизъм сега не е моментът за това.

В отговор на въпрос дали Брюксел трябва да върне някои правомощия на страните членки Шойбле казва, че сегашните проблеми трябва да се решават бързо. „Няма време за сложни промени на договорите, които трябва да получат единодушно одобрение“, подчертава той. Европа не може да забрави Лисабонския договор, но в случай на съмнения трябва да се наблегне на отношенията между правителствата, добавя той.

„Европа трябва бързо да покаже, че може да функционира, а ЕС трябва да покаже, че може да реши бързо някои ключови проблеми, за да си върне доверието на гражданите", подчертава още Шойбле.

Всичко за последиците от вота около Brexit четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Нещо много се е разбързал Шойбле...явно къщата от карти , наречена ЕС съвсем сее разклатила !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
"Европа трябва бързо да покаже, че може да функционира,.... "само с показно не става - трябва устойчивост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Vesko94
преди 7 години
Аз разчитам думите на Шойбле като "повече власт за Европейския съвет, по-малко власт за Комисията"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още