IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативните настроения в Азия натежаха на борсите на Стария континент

Британската инфлация се повиши изненадващо, макар и с минималните 0,1%, подхранвайки дебатите кога основната лихва на Острова ще бъде повишена

19:21 | 18.08.15 г.
Негативните настроения в Азия натежаха на борсите на Стария континент

Случващото се на борсите в Азия станаха причина и повечето водещи индекси на европейските пазари да финишират на червена територия, пише CNBC. Единственото изключение е Stoxx Europe 600, чиято стойност достигна 388,63 пункта или ръст от 0,35%. Паневропейският бенчмарк остана на позитивна територия, подкрепен от търговията на акции в различни сектори.

Ниските цени на петрола обаче засегна търговията с акциите на енергийни компании. Книжата на Abengoa поевтиняха с почти 12 на сто до цена от 1,59 евро за брой. По-ограничени са загубите за минните компании, като BHP Billiton и Anglo American, чиито акции поевтиняха с по около 2% по време на сесията, засегнати от ниските цени на металите.

Допълнително влияние на пазарите оказаха и данните за ръст на инфлацията във Великобритания. Данните на националната статистика показаха, че през юли индексът на потребителските цени се повишава изненадващо с 0,1%. Една от причините е по-ограниченият спад на цените на дрехите по време на летните разпродажби, посочва Market Watch. 

Месец по-рано цените на Острова останаха без промяна. Данните отново повдигат въпроса кога британската централна банка трябва да започне да повишава рекордно ниския основен лихвен процент. В момента той е 0,5 на сто.

На този фон стойността на един от водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100, отчете спад от 0,37% до ниво от 6 526,29 пункта.

Френският САС 40 загуби 0,27% от стойността си и затвори сесията на ниво от 4 971,25 пункта. Германският DAX също приключи с малка загуба от 0,22% до 10 915,92 пункта.

В сряда всички погледи ще бъдат насочени отново към Гърция и дискусиите на третата програма за страната, които ще бъдат проведени в Бундестага.

Настроенията на Атинската фондова борса днес не са позитивни и водещият индекс приключи деня с 1,1% намаление на стойността до 673,18 пункта.

Подробности за инфлационните процеси във Великобритания можете да намерите във видеото


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още