IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis обяви спад на печалбата за седмо поредно тримесечие

Компанията е засегната от силната конкуренция на генеричните лекарства за лечение на рак

11:17 | 25.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Novartis, вторият най-голям производител на лекарства в Европа по продажби, обяви спад на печалбата за седмо поредно тримесечие, след като силната конкуренция на генеричните лекарства се е отразила на продажбите на медикамента й за лечение на рак Gleevec, съобщава Bloomberg.

Печалбата за третото тримесечие се свива с 3% до 1,23 долара на акция спрямо 1,27 долара на акция миналата година, обяви базираната в Базел, Швейцария, компания. Въпреки това печалбата е по-голяма от средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, които очакваха печалба на акция от 1,20 долара.

Novartis е засегната от рязкото падане на продажбите на своето подразделение за грижа за очите Alcon. Компанията разчита на нови лечения в сърдечносъдовата медицина с медикамента Entresto, както и на лекарството Cosentyx за псориазис.

Главният изпълнителен директор на Джо Хименес през юли нариче тези две лекарства „катализаторите през следващите пет години”.

Novartis запазва годишната си прогноза за продажби на Entresto - медикамент, който донесе 53 млн. долара през тримесечието при очаквания за продажби за 57 млн. долара, в размер на 200 млн. долара.

Приходите от медикамента Cosentyx също не отговориха на очакванията и донесоха 301 млн. долара.

Общо приходите за тримесечието са намалели с 1 на сто до 12,1 млрд. долара. Средната оценка на анализаторите беше за приходи в размер на 12,2 млрд. долара.

Очакванията на Novartis за 2016 г. са за нетни продажби, близки до миналогодишните, и оперативна печалба на същото ниво като 2015 г. или по-малка с нисък едноцифрен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още