IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Объркващият нов "консерватизъм" на Тереза Мей

Мей казва, че иска глобална, гледаща навън Великобритания, но всъщност си противоречи, коментира BloombergView

08:57 | 15.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Човек би си помислил, че управлението на процеса по британското излизане от Европейския съюз (ЕС) би поддържало Тереза Мей достатъчно ангажирана. Явно обаче министър-председателят иска да създаде и изцяло нов вид консерватизъм – такъв, който работи не само за британския елит, но и, както тя казва, за цялата нация, коментира редакторският екип на BloombergView.

Дали идеите ѝ са последователни няма да стане ясно докато правителството не започне да представя новите политики, но ситуацията заслужава да бъде следена. Някои от идеите, които предлага, изглеждат обещаващи. Други обаче никак не са такива.

Великобритания след Brexit, казва Мей, трябва да се стреми към свободна търговия на стоки и услуги. Но страната се нуждае и от „нова индустриална стратегия“, която ще идентифицира секторите на икономиката за „насърчаване, развитие и подкрепа“. Тя казва, че справедливостта изисква, освен всичко друго, потребителите и работниците да имат представители в бордовете на компаниите. Тя изисква и работните места, които могат да бъдат взети от британски работници, да не бъдат давани на чужденци.

Меко казано обаче тези перспективи носят напрежение. В основата на случая със свободната търговия на стоки и услуги става въпрос за конкуренция и свободна инициатива – традиционната платформа на торите. Търговията е добра, защото създава конкуренция на по-широка скала. Конкуренцията е добра, защото изтласква неефективността и води до растеж на производителността по по-ефективен начин отколкото правителствата могат да предложат. В случая със свободната търговия става въпрос за вариант на ограничено правителство.

Мей призовава за свободна търговия заедно с нови задължения за компаниите, които излизат извън правенето на пари за акционерите си. На някои места тази програма може да доведе до по-умни политики, но е важно да подложим този популизъм на проверка, защото той лесно може да нанесе повече вреди отколкото ползи.

Има смисъл да се подкрепят стратегически сектори, ако това означава, например, премахването на ненужни регулаторни препятствия, осигуряването на по-добра инфраструктура и подобряването на образованието и обучението. Ако това означава субсидии, насочени към определени индустрии, или още по-лошо – защита от чуждестранната конкуренция, резултатите вероятно ще разочароват.

Включването на представители на потребителите и работниците в бордовете на компаниите е объркваща идея. Потребителите винаги имат силата да не купуват даден продукт или услуга, което не е незначително в свободна пазарна икономика. А макар че представителите на работниците имат успех в Германия, заради традициите ѝ на консенсусни отношения при управлението на труда, традицията в Обединеното кралство е обратната. Във всеки случай човек би се зачудил какво точно би трябвало да правят тези представители на работниците?

Акцентът върху наемането на местна работна ръка отново може да има и положителни, и отрицателни последици. По-доброто обучение ще помогне да се преодолее недостига на умения и да се повиши местното заплащане. Но наказването на компании за наемането на (легални) имигранти, докато все още има подобен недостиг, е както нечестно, така и неразумно.

Мей с право признава общественото разочарование от политическия и икономически елит, който според нея намира техния патриотизъм за „безвкусен“, опасенията им около имиграцията за „ограничени“, а вотът им за излизане от ЕС за „просто объркващ“. За да постигне успех от Brexit обаче, Обединеното кралство ще трябва да приеме чужди инвеститори и квалифицирани имигранти и да позволи на компаниите да се фокусират върху бизнеса.

Мей казва, че иска глобална, гледаща навън Великобритания, но всъщност си противоречи. Би било мъдро от нейна страна да се тревожи по-малко за преоткриването на консерватизма и повече за превръщането на Великобритания в достатъчно конкурентна страна, за да процъфти в новите, трудни обстоятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
Ами що ти искаш ЦЕЦКА ЛИ ИЛИ ГЕНЕРАЛА!?? *** ЧЕРВЕН, НАЙ ДОБРЕ ШУТИН ДА ТИ СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ НА ТЕБ И ТАКИВА КАТО ТЕБ... БОЛНИ И МАЗНИ СЪЩЕСТВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Ти май ще се успокоиш единствено когато Хилъри Клинтън стане президент на България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Ако не беше лева закован към ЕВРОТО, ЩЕШЕ ДА ВИДИШ, КРИЗА И ОГРИЗКИ!!!!А ПОНЕЖЕ НЕ СМЕ ПРИЕЛИ ЕВРОТО 2007 ГОДИНА СМЕ ЗАГУБИЛИ ВЕЧЕ КЪМ 36 МЛРД.ЛВ ДА НЕ РАЗСЪРДИМ ШУТИН, СИГУРНО!!!! НО ЗАРАДИ ГРАЖДАНИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ ТЕПЪРВА ЩЕ ОСИГУРИМ 100% РУСКИ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ, КОЕТО ЩЕ ГИ ЗАКОТВИ НА ВЛАСТ С ГОДИНИ ОЩЕ!!! ХАХАХААХКАКЪВ ГРАЖДАНИН ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ, ВИЖДАТЕ ВИЕ В ЦЕЦКА???????? ПЪЛНА ЧЕРВЕНА ПАРОДИЯ В УСЛУГА НА ДРУГАРЯ ВИ ШУТИН И ПРЕЗИДЕНТА НИ ТРЯБВА ДА Е НАШ, ПОСЛУШЕН ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИК!!! ТАКА ЛИ Е ?? ТО ИЗЛИЗА, ЧЕ Б.Б И ЦЕЛИЯТ ГЕРБ НЕ СА КОНРАД АДЕНАУЕР, А РУСКА ПАТЕРИЦА!!! НА ШУТИН!!!!!! ??? ХАХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Весе, паунда изгуби вече към 25-30% от стойността си, ТОВА ЗАРАДИ БРЕКСИТ !!! ТИЯ ВЪЗРАСТНИТЕ АНГЛИЧАНИ, СА ЯКО ИЗПУШИЛИ ВЕЧЕ, КАКВЪ КОНСЕРВАТИЗЪМ ИМА ДА БЯГАШ ОТ КЛУБА НА БОГАТИТЕ, СЪЗДАДЕН ОЩЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ, ЩОТО ИНАЧЕ, ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧВА!!! НЯКОИ НАЦИИ ИЗЛИЗА И ТО ТОЧНО БРИТАНЦИТЕ, ЧЕ НЕ СА ВОДЕЩИ, САМИ СИ ГО ВКАРАХА, КАКТО И РУСИЯ ДЕ!! САМО ГЛУПОСТИ И АГРЕСИИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
Vesko94
преди 7 години
Объркан, в случая, ми изглежда само редакторският екип на Bloomberg View, съставен очевидно от люде, неспособни да разберат определени политически тенденции. Това не значи, че те тенденции не са в правилната посока, това не значи, че населението няма да ги възприеме положително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Популистите винаги си противоречат, а логиката не е най-добрият им приятел. Лошата новина от цялата случка във Великобритания е, че демокрацията може да даде фира дори и в държави с много дълги демократични традиции :( Това обаче не означава непременно провал на демокрацията, защото най-важният признак за демокрация е възможността за корекция и смяна на провалили те се политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още