IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвят кандидатурата на Дейвид Камерън за шеф на НАТО?

Официално номинациите за заместник на Столтенберг ще започнат да се дискутират най-рано в края на годината

14:35 | 20.02.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Камерън. <em>Снимка</em>: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън. Снимка: Архив Ройтерс

Министри от британското правителство и лидери от други държави обсъждат кандидатурата на бившия британски премиер Дейвид Камерън за генерален секретар на НАТО, съобщава Politico, като се позовава на свои източници.

Камерън подаде оставка през лятото на 2016 година, след като не успя да спре британците да гласуват за излизане от ЕС. В неговия лагер го виждат като „силна кандидатура“, особено на фона на критиките на новия американски президент Доналд Тръмп, който призова Европа да харчи повече за сигурността си.

Норвежецът Йенс Столтенберг зае поста генерален секретар на НАТО през 2014 година. Мандатът му е четири години с възможност за удължаване с още година. Според източниците на изданието той няма да се кандидатира за удължаване. Самият Камерън пък изчаква окончателно неговото решение, преди да обяви своята кандидатура.

Официалните разговори за новия секретар на Алианса ще започнат най-рано към края на годината. Той трябва да бъде избран с консенсус от 28-те държави, членуващи в организацията.

През януари в Лондон се е провела и среща между бившия британски премиер и Андерс Фог Расмусен – предшественика на Столтенберг. Двамата са коментирали управлението на НАТО и бъдещето на Алианса, както и заплахите за Запада, които поставя радиалният ислям и намесата на Русия в Украйна, допълва изданието.

На този етап говорителите на британското правителство и на самия Камерън отказват да коментират информацията на Politico. Официалната позиция от администрацията на Столтенберг е, че неговият мандат е едва преполовен, за да се мисли за заместника му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Стефчо
преди 7 години
Камерунеца е провален политик. Едно време тия бяха издигнали кандидатурата на Тони Блейката за президент на ЕС, ама на немците и франсетата им дойде в повече и го оттеглиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
watergateory
преди 7 години
Аха, значи това била сделката. Хм, кой ли има изгода от Брексит-а? САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
да кандидатират направо боркататака двамата бретони ще управляват света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Х^юмне... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Хаахаха... Тоя *** майката на ЕС, да се готви НАТО... хаха... Или разчитат на дивата омраза по дифолт на едно *** към Путин... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още