IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланиците на държавите от ЕС в Брюксел одобриха визовата либерализация за украинците

Регламентът ще бъде представен на ЕП за гласуване на първо четене и на Съвета на ЕС за приемане

20:15 | 02.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Постоянните представители на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел са потвърдили днес споразумението от 28 февруари между малтийското председателство и Европейския парламент (ЕП) за либерализиране на визовия режим за украинците, съобщават от пресцентъра на Съвета на ЕС.

В споразумението се предвижда безвизово пътуване за украинските граждани при пътуване за ЕС за период на престой от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период.

След като споразумението вече е потвърдено от посланиците към ЕС от името на Съвета, регламентът ще бъде представен на Европейския парламент за гласуване на първо четене и на Съвета за приемане.

Страните членки на ЕС принципно одобриха през ноември 2016 г. премахването на визите за украинци, които пребивават до три месеца в Съюза. Мярката обаче може да влезе в сила след одобрение от ЕП и приемане на механизъм за преустановяване на безвизовия режим в случай на необходимост.

Подобен облекчен визов режим ЕС въвежда и за Грузия, а частично и за Косово. Засега обаче не се предвижда либерализиране на режима за гражданите на Турция, въпреки договорката като част от споразумението за мигрантите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
След като ние и румънците минахме през тая "екстра" , даваща възможност за работа на черно , сега украинците/ките ше напъплят европата...те не че са спрели 'орицата де...швабите откога потриват ръце за нови слуги по за 5 ойрос на час !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още