IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренци: Политиката на икономии в ЕС води до популизъм

Министър-председателят на Италия се възмущава от редица двойни стандари в съюза, често в полза на Германия

11:38 | 22.12.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Матео Ренци, левоцентристкият министър-председател на Италия, предупреди, че водените от Германия политики за икономии на еврозоната разпалват пламъците на популизма, водейки до политическа парализа и изборни неуспехи за водещите правителства на целия континент, пише Financial Times.

В интервю за медията ден, след като избирателите в Испания намалиха мнозинството в парламента на дясноцентристкия министър-председател Мариано Рахой, оставяйки го в борба за ново правителство, Ренци каза, че има един основен урок, който може да бъде научен.

„Не знам какво ще се случи с приятеля ми Мариано, но знам, че тези, които са били на фронтовата линия като верни съюзници на взискателни политики без растеж са изгубили позициите си“, каза Ренци.

„Случи се във Варшава, макар че обстоятелствата са по-особени там, случи се и в Атина, както и в Лисабон. Нека да видим какво ще се случи в Мадрид“, добавя той.

Предупреждението на Ренци идва, след като 40-годишният бивш кмет на Флоренция, дошъл на власт през февруари 2014 г. със задача да реформира Италия, изостри атаките си срещу ЕС – и Германия на Ангела Меркел, на фона на понижаващите си рейтинги и нарастващите популистки настроения в страната.

През последните седмици Италия води битки с Брюксел и Берлин по редица въпроси, от спорното изграждане на газопровод между Русия и Германия, през искания Италия да взима повече пръстови отпечатъци от мигрантите, до установяването на обща схема за застраховане на банкови депозити и новия бюджетен закон на Италия, критикуван заради твърди обширното си покритие.

„Уважавам Ангела, имаме отлични лични отношения“, казва Ренци. „Но да бъдем откровени – Европа трябва да служи на 28 страни, а не на една“, добавя той.

Ренци вярва, че има повече основания да критикува Германия и ЕС от други свои предшественици, тъй като правителството му има по-голямо желание да спазва правилата на ЕС и е по-активно при прокарването на реформи за модернизиране на икономиката на Италия и намаляване на политическия застой.

„Хората се мръщеха, когато Италия говореше, но тези времена приключиха“, казва Ренци. „Сега има друга Италия, която е в позиция да казва това, което наистина мисли за Европа“.

Италианският министър-председател със сигурност е станал по-искрен и говори за всичко, особено, когато критикува това, което смята за двойни стандарти спрямо Италия, които често са в услуга на Германия.

Построяването на втори газопровод Северен поток, директно свързващ Русия с Германия, е един от тези въпроси, особено заради факта, че ЕС се противопоставя на друга сделка за газопровод от Русия – Южен поток, от който Италия ще се възползва по-директно.

„Значи казваме не на Южен поток, но изведнъж, тихо, разбираме, че има Северен поток“, казва той. „Кой го решава? Това избор на енергийната политика на ЕС ли е? Когато повдигнах въпроса по време на обсъжданията, само Германия и Холандия го защитиха. Разбирам, че това е важен въпрос, не съм скандализиран – но искам правилата да важат или за всички, или за никой“, допълва той.

По същия начин миналия месец Италия бе възмутена, когато ЕС отвори процедура за нарушение срещу страната за това, че не е успяла да снеме достатъчно пръстови отпечатъци от хилядите мигранти, които е спасила в Средиземно море. Ренци казва, че това може би е важало в миналото, но вече не.

„Сега взимаме пръстови отпечатъци, правим снимки и проверяваме ирисите. Не можем да направим повече от това“, казва Ренци. „Писмото изпратено ли е до други? Между юли и август Германия прие мигранти без да им взима пръстови отпечатъци, тъй като Меркел каза „първо солидарност, после бюрокрация“. Това, което важи за Италия, не важи за Германия“.

През последните седмици правителството на Ренци е под голям натиск заради условията по сделката, уредена през миналия месец за спасяването на четири малки, страдащи банки в централна Италия. Макар че споразумението – базирано на нови правила на ЕС срещу държавна помощ, спаси вложителите и старшите облигационери, хиляди младши облигационери и акционери пострадаха, което доведе до поредица от протести.

Иначе Ренци  твърди, че италианската банкова система е „солидна“ и отново се обръща към Германия, казвайки, че няма защо да завижда на техните банки. „Трябва да решим няколко малки ситуации, но не бих заменил италианската банкова система за германската“, казва той. „За Бога, не искам да имам нищо общо с нея – просто ще копирам някои неща“, добавя той.

В началото на следващата година обаче може да се стигне до още един застой с Брюксел заради бюджета на Италия, който предвижда сериозни намаления на данъците, но не и на разходите. Това се смята за проблем заради голямото дългово бреме на Италия. Икономиката на страната обаче се възстановява, отбелязвайки растеж на производството през 2015 г. за пръв път след 3-годишна рецесия, а Ренци настоява, че публичните ѝ финанси се подобряват.

„Не искаме нищо повече от Брюксел от това, което можехме да поискаме съгласно новите насоки за гъвкавост. Всъщност искаме много по-малко“, казва Ренци. „Нашият дълг ще се понижи през следващата година, а дефицитът ни е под 2,5%“, добавя той, преди да отбележи друг двоен стандарт. „Германия има търговски излишък от 8%, а правилата казват, че трябва да бъде най-много 6%“, казва той.

Дали призивите на Ренци за нови икономически политики на ЕС и за край на хегемонията на Германия ще бъдат взети под внимание, предстои да се разбере. Но той смята, че няма друг вариант.

„Можем да победим тази демагогия, апатия и популизъм, като заложим на растежа и заетостта на нова социална Европа, с повече ценности, повече култура, повече идеали, повече красота“, казва той. „Трябва да внимаваме с финансите си, но това трябва да се случи с по-малко запетаи и десетични точки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Държави с дълг над 100% от БВП са в неизгодно положение , защото могат да бъдат притискани по хиляди начини . Затова първо Италия да си нормализира дълга и после да пита за независимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Все още г-н Матео Ренци, левоцентристкият министър-председател на Италия не зачита, че не Германия е някаква причина стопанска трудност, а същата се подсигурява от наличие на сгрешена европейска парична система.Ако не се допускаше тази държавна грешка Италия нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Харесвам политици тип "straight talking". Убеден съм, че от лицемерието на Берлин страдат не само в Италия, но и в много други европейски държави. 1. Еврото не работи добре за всичките 19 членки на ЕЗ. Германия се облагодетелства най-много от него.2. Германия се възползва по най-лицемерен начин от слабостта на Париж при управлението на Оланд, както и от проблемните южноевропейски държави.3. Голяма историческа грешка бяха множеството компромиси с Германия, които сега се обръщат срещу мнозинството държави в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още