IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не трябва да замразява добива на петрол, смята съветник на Путин

Трябва да бъде ограничен износът, за да може да се стимулира развитието на петролната индустрия, каза Сергей Глазьов

14:23 | 18.10.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия трябва да ограничи износа на петрола, а не да замрази добива, категоричен е Сергей Глазьов, съветник на президента на страната Владимир Путин. Пред руската информационна агенция ТАСС той припомни, че правителството има намерение да стимулира малките и средните предприятия в добивната промишленост.

При замразяването на добива няма как да има подобна подкрепа, каза той.

Глазьов обясни още, че плановете на ОПЕК са за замразяване на добива в страните от картела. Това обаче не трябва да бъде политиката на Русия, която не само изнася, но и потребява петрола, който добива, смята съветникът на руския президент.

Развитието на собствената петролна индустрия за вътрешни нужди няма да повлияе на световните пазари, обясни още Глазьов.

„У нас така или иначе има ограничения – има действащи износни мита за петрола, които не съществуват в арабските страни“, смята той. По този начин Русия може да изпълни исканията на ОПЕК, но без да ограничи икономическия ръст на страната.

ТАСС припомня, че на 5 октомври Русия и Саудитска Арабия подписаха споразумение, целящо стабилизирането на петролните пазари. Това стана по време на срещата на Г20. На неформална среща на страните, членуващи в петролния картел, провела се на 28 август, пък бяха договорени различни действия за ограничаване на добива на петрол до нивото от 32,5 – 33 млн. барела в денонощие. 

По време на Световния енергиен конгрес в Истанбул Владимир Путин заяви, че Русия е готова да се присъедини към решение за замразяване на добива на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още