IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Време е за повишаване на лихвените проценти

Според германския финансов министър по-добре е лихвените проценти да бъдат вдигнати по-рано отколкото твърде късно

22:12 | 14.10.15 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че не е доволен от ниските нива на лихвените проценти и призова те да бъдат вдигнати „по-рано отколкото твърде късно“, съобщава Ройтерс.

Неговият призив идва на фона на разгорещения дебат във Федералния резерв на САЩ (Фед) дали централната банка трябва да повиши лихвените проценти през тази година или да задържи увеличаването им докато рисковете, свързани със забавянето на Китай и други световните тенденции, не се изяснят.

Въпреки че това не е първият път, когато Шойбле изказва подкрепа за „нормализиране“ на лихвените проценти, тя идва в момент, в който германската икономика е изправена пред нови заплахи от отслабването на развиващите се пазари и скандала с емисиите от дизелови автомобили на най-големия ѝ производител на автомобили Volkswagen.

На инженерна конференция в Берлин Шойбле заяви, че лихвените проценти са „твърде ниски“ и добави, че това създава проблеми, особено по отношение на пенсионното осигуряване.

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния си лихвен процент до рекордно ниски нива от 0,05% и печата пари, за да подкрепи икономиката на еврозоната и да вдигне ниската инфлация.

Шойбле заяви, че преследваната от централните банки парична политика означава, че има достатъчно ликвидност на пазарите по света, но добави: „Не искам да свикваме с политиката такава, каквато е в момента“.

Той предупреди, че централните банкери не трябва да попадат в капана на поддържане на ниски лихвени проценти с цел активна подкрепа на икономическите перспективи, сравнявайки това с положението на „наркоман“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Вдигането на лихвите по корпоративните дългове означава фалити и инфлация ,и затова МВФ предупреждава - http://darikfinance.bg/***/118135#commentsВдигането на лихвите на заемите на физически лица означава по-малко потребление и фалити Вдигането на лихвите по държавните дългове означава повече пари от бюджета за лихви и въпроса е от къде ще дойдат - от данъци или от орязване на соц.дейности Затова винаги пиша ,че се хванаха в собствените си мрежи и сами се изобличиха ,че системата не работи Хората трябва да знаят как са откраднати десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685,и какво трябва да се направи (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
С други думи .... потенциалът за растеж беше изконсумиран предварително и сега .... липсва !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 2
salaga
преди 8 години
Централните банки печатат пари, но тези пари не се разпределят като доход на населението.Те се дават на правителствата и търговските банки като ЗАЕМ. Срещу ЛИХВА.Правителствата от своя страна финансират социални програми,издържат администрация и влагат в инфраструктурни обекти. Тези средства в крайна сметка отиват в ръцете на бизнеса.Обаче правителствата могат да обслужват тези ЗАЕМИ само чрез изсмукване на данъци от населението и бизнеса.Последните са принудени по един или друг начин да теглят ЗАЕМИ от търговските банки и да плащат ЛИХВИ.Така печеливши и натрупващи грамади от кеш са ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ и ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ, последните обаче са ЧАСТНИ компании, не държавни.В наши дни вече е достигнат предела на поемане на ЗАЕМИ, затова и няма растеж, който последните десителетия се финансираше предимно от кредит.Предстоят големи сътресения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
data
преди 8 години
Мда , точно ЕС трябва да вдигне лихвите . Пхахах . Онзи ден Драги се изтъпани с разширяването на печатарката . Днес тоя говори за вдигане на лихвите . Въобще в ЕС всеки говори ли говори . Общо взето - импотентна говорилня !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Ти къде прочете, че се е загрижил за АМЕРИКАНСКИТЕ пенсионни дружества ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
divo
преди 8 години
Катастрофално е когато на отговорни постове са инвалиди-психопати.Но е обнадеждаващо, че има разумни разсъждения като на scott и nobel!+++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
Patilan
преди 8 години
Интересно защо се е загрижил Шойбле за амерканските пенсионни дружества?Единственото което ми идва на ум, е че добре платените амеркански потребяват германски лукс.....Хитруша е този Шойбле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
scott
преди 8 години
ше психясам!никога нема да има повишаване на лихвите.....днешната икономикс е се едно има ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ!Богатите ше се удават у наводнения от пари, бедните ше пукясат ог жажда. И некой вика: пуснете бентовете, да се отече водата, кат напои сушата ше стане гот. *** богатите искат ПЪРВО ДА ИМ СЕ ПЛАТИ И ЧАК ТОГАВА, ЩОТО ТЕ, ИНВЕСТИРАЛИ И НЕ МОЖЕЛО, ЧЕ И ТРЕБВАЛО ГАРАНЗИОНЕС....Чак ми се повръща. Пролет нема да има. Тез отгоре си мислът, че ше изопопукат от жажда масите и ше кандисат на условията. АМА НЕ! НАПРАВИХА НОВ ВИД! НАС ВОДА НИ НЕ ТРЕБЕ! УДАВОЙ СЕ ВЪВ ПОТОПА СЪГЪ.....Лихви, правила. то скоро единственото правило дет върше работа шее това на автомат калашников. Забавлевам се много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 7
abdul
преди 8 години
Шайбле изглежда е забравил, че за 8 години се смени една генерация финансисти, а младоците са виждали нормални лихви само в читанките си от университета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 8
vzhekoff
преди 8 години
Един нормален мислещ човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още