IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щайнмайер: Тъжен ден за Европа и Великобритания

Все още не е ясна политическата съдба на Дейвид Камерън - от лагера на Brexit настояват той да довърши процеса по напускане на страната на ЕС

10:03 | 24.06.16 г.
Щайнмайер: Тъжен ден за Европа и Великобритания

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази своето разочарование от резултатите от допитването във Великобритания. Според окончателното преброяване на гласовете от всички секции противниците на членството в ЕС печелят 51,9% от гласовете. Почти 16,8 млн. британци са гласували за Brexit, а около 15,7 млн. - против напускането. 

"Новината от Великобритания е наистина отрезвяваща. Изглежда днес е тъжен ден за Европа и Великобритания", написа той в официалния Twitter профил на германското външно министерство.

 

Австрийският външен министър Себастиан Курц пък призова за бързи промени, за да може ЕС да стане "по-голям и без Великобритания". 

$Надеждите бяха попарени. Голямото приключение започва$, коментира пък говорителят на основната опозиционна партия в Гърция "Неа демократиа" - Йоргос Кумуцакос. Преди дни премиерът на страната Алексис Ципрас заяви, че Великобритания трябва да остане в ЕС, но общността има нужда от сериозна реформира.

За бързи и смели промени се обяви и Ставрос Теодоракис, лидерът на "Потами". Той изрази своето съжаление от "победата на популизма" и допълни, че ЕС се "закопа сам".

По-късно днес се очаква и официално изявление на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. След това е насрочена и среща на лидерите на основните европейски институции - на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, а към тях ще се присъедини и холандският премиер Марк Рюте, чиято държава е ротационен председател на ЕС.

Все още не е ясна политическата съдба на британския премиер Дейвид Камерън. Преди вота той беше категоричен, че ще напусне поста си, ако британците подкрепят Brexit.

Едно от лицата на кампанията за напускане на ЕС обаче - Матю Елиът, коментира пред Ройтерс, че Камерън трябва да остане и да завърши процеса по напускането на Великобритания.

След изненадващия резултат от допитването в ЕС вече избуяват националистическите настроения. Преди дни крайнодесният лидер във Франция Марин льо Пен заяви, че ще свика подобен референдум във Франция. По-рано днес и националистът Геерт Вилдер поиска допитване за членството на Холандия в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още