IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS отбелязва втория най-добър старт на годината от финансовата криза насам

Нетната печалба на швейцарската банка се увеличава със 79% през първите три месеца на годината

10:11 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската банка UBS отчита втория най-добър старт на годината от финансовата криза насам, тъй като по-добрите перспективи и ръстът в нивата на търговия подкрепят инвестиционното ѝ банкиране и ключовия бизнес за управление на благосъстоянието, съобщава Ройтерс.

Най-голямата швейцарска банка и най-големият мениджър на благосъстоянието в света съобщава, че нетната печалба за първите три месеца на 2017 г. нараства със 79% до 1,3 млрд. швейц. франка (1,28 млрд. долара), което е доста над най-оптимистичната оценка в проучване на Ройтерс.

„Макар че глобалното възстановяване вероятно ще продължи, макроикономическата несигурност, геополитическото напрежение и разделените политики носят рискове, които може да засегнат настроенията на клиентите и обема трансакции“, казва UBS в изявление.

Нетните нови пари – важен индикатор за бъдещите приходи на частното банкиране, възлизат на 18,6 млрд. франка в UBS Wealth Management и 1,9 млрд. долара в Wealth Management Americas.

Повишаващите се лихвени проценти, процъфтяващият фондов пазар и подобряващите се настроения на инвеститорите подкрепят бизнеса на банката в САЩ. В същото време заради подобряващите се пазари в Азия клиентите в Азиатскотихоокеанския регион започват да поемат повече рискове, след като забавянето в края на 2015 г. потисна интереса им.

UBS се надява оптимизмът около предложените политики от новия президент на САЩ Доналд Тръмп да подкрепи бизнеса за управление на благосъстоянието.

Този оптимизъм –  отразен в резултатите само седем дни, след като Тръмп пое поста през януари, оказва влияние през първото тримесечие, като отделът Wealth Management Americas отчита 10-процентов ръст на базираната върху трансакции печалба.

Банката потвърждава и целта си за намаляване на разходите с 2,1 млрд. швейц. франка до края на 2017 г. спрямо 2013 г. Вече са направени икономии за 1,7 млрд. франка до края на първите три месеца на годината.

Съотношението на базовия капитал от първи ред на UBS – внимателно следен показател за силата на баланса, който банката използва за определяне на дивидента, се повишава до 14,1% от 13,8% към края на 2016 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още