IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Укртрансгаз": Украйна покрива недостига в доставките на руски газ за Европа

"Газпром" отново изрази съмнения дали синьото гориво в хранилищата на страната ще стигне за зимния сезон

17:29 | 31.01.17 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Газът в хранилищата на Украйна не само ще стигне за гарантиране на транзита, но и на вътрешното потребление в страната. Това заяви говорителят на „Укртрансгаз“ Максим Билявский пред ТАСС.

Неговият коментар е във връзка с поредното предупреждение от страна на „Газпром“, че студената вълна принуждава Украйна да черпи по-големи количества от обичайното от хранилищата, а това може да застраши транзита за Европа. Коментарът беше направен от ръководителя на руската компания Алексей Милер в интервю за „Российская газета“.

От „Укртрансгаз“ обаче са категорични, че транзитът не е застрашен. "Нещо повече, заради недостиг на доставките на газ от „Газпром“, Украйна дотира със собствени ресурси европейските потребители. Компанията осигурява 10 млн. куб. м газ на денонощие, става ясно от изявлението на Билявский.

През Украйна преминават около 300 млн. куб. м газ на денонощие. Според Укртрансгаз налягането по тръбите е с 2% под договореното.

Преди няколко дни от украинската компания съобщиха още, че добиват с 42% повече от газохранилищата спрямо миналата година. Към 26 януари в хранилищата на страната се съхраняваха 10,3 млрд. куб. м природен газ.

По данни на "Булгартрансгаз" в газохранилището в Чирен към 30 януари има 278 млн. куб. м активен газ. Зимният сезон започна с 455 млн. куб. м. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
Хохландия дотирала европейските потребители :) Лудница :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
tisia
преди 7 години
...за съжаление,украинците са възобновили бойните действия в източна украйна....това,може би, са "посланията" на Мелкел , яростният ястр?+еб в европата....да гниете и мр+те всички пол+т+ци приемамали париците на со+осчо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
tisia
преди 7 години
...брей,да му се невиди. Тези украинци праведни бе,държат Господ Бог за шлифере....праведни са бе,праведни!....смех,смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още