IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария прие оспорвания закон за неправителствените организации

Финансирани с над определена сума от чужбина НПО-та ще се наричат „организации с финансиране от чужбина"

16:40 | 13.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Подкрепяни от чужбина унгарски неправителствени организации ще бъдат обект на по-строг контрол в бъдеще. Това стана ясно, след като депутатите в Будапеща приеха спорния закон за това с ясно мнозинство, предаде Ройтерс.

Законопроектът, внесен от премиера Виктор Орбан, е насочен главно срещу организациите, подкрепяни от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос. 

Дясноконсервативният премиер Орбан вижда в лицето на Сорос вреден за родината си „американски финансов спекулант“. 

Текстът, който е критикуван от Европейския съюз и от ООН, предвижда неправителствените организации, които използват чуждестранно финансиране, надвишаващо 24 000 евро годишно, да се наричат „организации с финансиране от чужбина" и да публикуват списък с дарителите си.

Правителството твърди, че с този закон иска да гарантира по-голяма прозрачност.

Неправителствените организации и правозащитни групи обаче твърдят, че законът ги заклеймява и целта му е да накара да замлъкнат независимите гласове, посочва Ройтерс.

През април Унгария вече прие спорен закон за висшето образование, който ограничава правомощията на университети със седалище извън ЕС. Този закон може да означава края на дейността на основания от Сорос Централноевропейски университет (ЦЕУ) в Будапеща. Ето защо Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу Унгария.

От известно време Сорос символизира „враг за унгарското правителство“, тъй като милиардерът се застъпва за либерален модел на обществата  и чрез своята фондация „Отворено общество“ финансира множество неправителствени организации, които са дейни в областта на защита на върховенството на закона, мониторинг на корупцията, права на малцинствата или работа по опазване на околната среда.

Орбан обаче се застъпва идеята за „нелиберална държава", в която националните и колективните интереси имат предимство пред личните свободи. Той обяви 2017 г. за годината, в която той ще изгони Сорос и „символизираните от него сили" от Унгария.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 6 години
Орбан обаче се застъпва идеята за нелиберална държава", в която националните и колективните интереси имат предимство пред личните свободи.----тоя тотално е изперкал ! ... тия неща ги има само на Арабския полуостров и околията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още