IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УНИЦЕФ: Два пъти повече деца мигранти са пристигнали в Италия през 2016 г.

Около 25 800 непридружени деца са пресекли Средиземно море, за да достигнат до Италия

21:32 | 13.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Броят на децата, пристигнали в Италия с лодка без своите родители, е два пъти по-голям през 2016 г. в сравнение с предходната година – „тревожна тенденция“, която поставя хиляди млади хора в риск от насилие, предупреждава детският фонд на ООН УНИЦЕФ.

Около 25 800 непридружени деца са пресекли Средиземно море, за да достигнат до Италия през 2016 г., пише Ройтерс, позовавайки се на УНИЦЕФ. Според данните по-голямата част от тях произхождат от Еритрея, Египет, Гамбия и Нигерия.

Повечето от тях са момчета в тийнейджърска възраст, но агенцията посочва, че нараства броят на момичетата, които също предприемат опасното пътуване по море, изложени от висок риск от сексуално насилие.

"Тези цифри показват тревожната тенденция на увеличаване на броя на силно уязвимите деца, които рискуват живота си, за да стигнат до Европа", отбелязват от УНИЦЕФ.

„Сегашната система не успява да защити тези деца, които се намират сами в напълно непозната среда. Необходим е координиран европейски отговор, за да бъдат тези деца в безопасност“, призовава детският фонд на ООН.

Миналата година рекордните 181 хил.имигранти, предимно от Африка, достигнаха бреговете на Италия с лодка. По-голямата част от тях са платили на либийски трафиканти на хора за опасното пътуване.

По данни на Международната организация по миграцията от началото на годината са регистрирани 11 смъртни случаи в Средиземно море и други четири, причинени от хипотермия, по сухопътните граници на Европа с Турция.

Европейският съюз успя да намали мигрантския поток в Гърция чрез сделка с Турция миналата година за задържане на сирийските бежанци на нейна територия, но подобен ход е невъзможен с Италия заради липсата на ефективна държавна власт в Либия, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
"...но подобен ход е невъзможен с Италия заради липсата на ефективна държавна власт в Либия, отбелязва Ройтерс."Ройтерс що не обясни де е властта в Либия , нали посяха демокрация и там...излиза че където има диктатор , има сделка...справка Турция ! Колко прав беше Кадафи , ама това е положението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още