IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите в Румъния планират голяма данъчна реформа от 2018 г.

Социалдемократите искат да заменят корпоративния данък от 16% с многостепенна данъчна система от 2018 г., както и да въведат "данък солидарност"

12:16 | 29.06.17 г.
<p>
	&nbsp;<em>Михай Тудосе. Снимка: Ройтерс</em></p>

 Михай Тудосе. Снимка: Ройтерс

Управляващите в Румъния социалдемократи планират да заменят корпоративния данък от 16% с многостепенна данъчна система за облагане върху оборота от 2018 г., както и да въведат "данък солидарност". Това предвижда ревизираната програма за управление на Социалдемократическата партия (СДП), предаде Ройтерс.

Номинираният за премиер Михай Тудосе ще поиска по-късно днес вот на доверие от парламента и вероятно ще го получи, тъй като СДП и коалиционният й партньор Алианс на либералите и демократите разполагат с мнозинство в законодателния орган.

Данъкът върху оборота, данъкът солидарност и допълнителни такси върху продуктите с негативно влияние върху здравето са нови мерки в правителствената програма.

Също така се предвижда отлагане с една година - от 2019 г., на намаляването с един процентен пункт - до 18 на сто, на данък добавена стойност.

Други мерки, като намаляване на подоходния данък на 10% от сегашните 16%, намаляване на вноските за социално осигуряване и прехвърляне на това бреме върху работниците за сметка на работодателите, са различните мерки в сравнение с първоначалната програма за управление от декември миналата година.

Правителството също така планира да увеличи пенсиите и минималната работна заплата, както и да въведе редица по-малки намаления на данъци. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още