IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания няма да спре да наема лекари от ЕС

В правителството са единни за Brexit в полза на бизнеса, обясни здравният министър Джереми Хънт

18:17 | 31.07.17 г.
<p>
	Писмото, с което Лондон съобщи на общността, че напуска ЕС. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Писмото, с което Лондон съобщи на общността, че напуска ЕС. Снимка: Архив Ройтерс

Британските болници няма да спрат да наемат служители – лекари и медицински сестри от други страни от ЕС, докато не бъде разработена новата политика по миграцията, коментира здравният министър на Великобритания Джереми Хънт, цитиран от Politico.

Той посочи, че в британското правителство са съгласни, че страната се нуждае от „Brexit, който работи за бизнеса и здравната система“. „Здравната система се нужда от лекари и медицински сестри от цяла Европа и ще продължи да прави това и след като излезем от ЕС“, коментира Хънт пред ВВС.

Той допълни още, че всички министри са обединени пред идеята за Brexit в полза на бизнеса.

В същото време обаче министърът, отговарящ за търговията - Лиам Фокс, коментира преди ден, че все още няма консенсус в кабинета дали ще бъде запазено свободното движение на хора между ЕС и Великобритания през преходния период.

В началото на годината анализатори посочиха, че работещите в британската здравна система система европейци са 130 хил. В някои области напускането на специалистите от ЕС ще се окаже сериозен проблем – 25% от кардиохирурзите например са от друга държава в ЕС, както и 18% от неврохирурзите и и 16% от детските хирурзи.

Експерти вече предупредиха, че системата просто няма да функционира нормално без европейските специалисти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още