IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВТБ и "Внешекономбанк" също ще обжалват пред Съда на ЕС санкциите срещу Русия

Двете банки се присъединиха към "Сбербанк", която декларира намеренията си по-рано през деня

18:24 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ВТБ и "Внешекономбанк" също ще обжалват пред Съда на ЕС санкциите срещу Русия

Руската банка ВТБ е подала искова молба пред Съда на Европейския съюз (СЕС) и оспорва решението на Европейския съвет за наложените санкции. Това съобщи пресслужбата на кредитната институция, цитирана от ТАСС.

Според ВТБ санкциите вредят на самата банка, както и на клиентите ѝ. "ВТБ няма да коментира самия иск, нито хода на разглеждането му, преди да бъде произнесено решението на СЕС", посочи банката.

Впоследствие "Внешекономбанк" също съобщи, че е подала днес пред СЕС искова молба за отмяна на санкциите на Европейския съвет, предава БТА.

По-рано през деня "Сбербанк" стана първата руска банка, която заяви, че ще обжалва пред СЕС решението на Брюксел.

"Тъй като делото подлежи на разглеждане от СЕС, и в съответствие с обичайната практика за такъв вид въпроси, банката няма да коментира исковата си молба до момента на окончателно решаване на въпроса от съда", посочи кредиторът.

По-рано тази седмица международната рейтингова агенция Moody's заяви, че не изключва възможността за въвеждане на нови санкции срещу Русия или засилване на сегашните.

"Прогнозата за рейтинга на Русия е негативна, тъй като ситуацията в Украйна засега остава нестабилна и не бива да се изключва, че рисковете ще се увеличават и че ще бъдат приети нови санкции или ще бъдат разширени сегашните, което ще окаже натиск върху рейтинга", отбеляза старши анализаторът на групата за оценка на суверенните рискове Торстен Нестман.

Анализаторът изтъкна, че макар понижението на цените на петрола да е било един от факторите за понижаване на рейтинга на Русия, поскъпването на суровината няма да предизвика автоматично изменение на рейтинга. Той допълни, че поради спада на цените на петрола се е влошила ситуацията в икономиката на Русия като цяло, а в частност се е влошил и инвестиционният климат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още