IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на второ място по усвояване на евросредства за малките предприятия

София е на 10-то място по стартиращи компании и на трето място по създадени фирми, обяви столичният кмет

15:03 | 23.02.17 г.
<p>
	Елжбета Биенковска. <em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Елжбета Биенковска. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България е на второ място по усвояване на европейски средства за малките и средни предприятия. Това обяви в София еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството Елжбета Бенковска, която е гост на Европейски форум „Предприемачество за растеж“ у нас.

Еврокомисарят посочи, че новите компании трудно успяват да се задържат и да оцелеят на пазара и да отговорят на високите регулативни бариери не само в България, но и в Европа. Фирмите, които искат да се разрастват и да продават услуги в други страни-членки на ЕС, трябва да могат много по-лесно да го правят, заяви комисарят, цитирана от БНР.

Еврокомисията е разработила цялостен пакет от мерки за решаването на проблемите, възпрепятстващи старта на компаниите. За целта трябва да се ангажират не само правителствата, но и предприемачите в усилията за икономически растеж и нови работни места. 

"За да има повече фирми, са важни и хората – добрите умения и образованието. Трудностите с достъпа до финансиране на компаниите са едно от най-често срещаните оплаквания не само в България, но навсякъде в Европа, но в Източна Европа тези проблеми са по-трудно решими. В Западна Европа също има бедни региони, но поне инфраструктурата там вече е изградена. Затова трябва да се използва ефективно всяко едно евро от кохезионните фондове", каза тя по отношение на страната ни.

Държавите членки на Европейския съюз трябва да обединят усилията си, за да улеснят достъпа на малките и средни предприятия (МСП) до общия пазар, с което ще бъде задълбочен и процесът на европейска интеграция. Това е общата позиция на президента Румен Радев и на европейския комисар по вътрешен пазар Елжбета Бенковска, който се срещнаха днес на „Дондуков“ 2, допълват от президентството.

Българският президент подчерта на срещата, че ЕС трябва да се стреми към задълбочаване на интеграцията между отделните региони, за да не се допусне различията в икономическото развитие да затвърдят  функционирането на Европа „на две скорости“.

По време на срещата българският президент потвърди подкрепата на страната ни за въвеждането на Европейска електронна карта за услуги, която ще намали бюрократичните формалности пред МСП и ще улесни достъпа им до общия пазар. Държавният глава подчерта и необходимостта от засилена подкрепа за компаниите от по-слабо развитите държави от ЕС, които да участват пълноценно в реализацията на инвестиционните проекти в рамките на плана „Юнкер“.

И Радев, и Бенковска откроиха значението на засилването на сътрудничеството на европейските държави в сферата на информационните технологии, отбраната и изследването на космоса. По предложение на комисаря се обмисля създаването на европейски фонд от 500 млн. евро, който ще финансира общата изследователска и развойна дейност в тези области.

„Информационните технологии и космическите изследвания са най-бързо развиващият се сектор и е необходимо ЕС да осигури адекватно финансиране на европейските МСП и на стартиращите компании в този сектор“, заяви тя.

По време на форума Йорданка Фандъкова посочи, че София е на 10-то място по стартиращи компании и на трето място по създадени фирми, като 90% от тях са в областта на информационните технологии. Тя посочи, че причините за това са десетките хиляди професионалисти, които получават тук добро образование и възможностите те да работят в големи мултинационални компании.

„На второ място са инвестициите и на държавата, и на общината в строителството на модерна публична инфраструктура, както и създаването на добра дигитална инфраструктура“, посочи кметът, цитирана от Агенция „Фокус“.

Фандъкова заяви, че от Столичната община, след създаването на специалната общинска агенция за инвестиции, се стремят да подготвят такива механизми за подкрепа на стартиращи компании, които да подпомогнат работата на предприемчивите млади хора.

„Идеята е да се стимулира предприемачеството сред млади хора до 29 години и такива, които искат да създават свой малък и среден бизнес“, посочи Фандъкова и допълни, че софийската агенция е сертифицирана да дава инвеститорски клас Б, насочен към компаниите в малкия и средния бизнес.

„Нашият ангажимент е да успеем да привлечем част от модерните технологични решения в управлението на града и в подобряването на условията на живот“, допълни кметът на София.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още